Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Desivé výsledky vedeckej štúdie: Obaly na teplé jedlo a pitie nás zabíjajú!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: mangovine.net)

WASHINGTON - Asi každý z nás si už najmenej raz v živote objednal jedlo z donášky alebo si nechal zabaliť nedojedenú porciu v reštaurácii do umelohmotného obalu. Americká Národná výskumná agentúra (NRC) však pred nimi varuje. Tieto obalové materiály totiž obsahujú nebezpečnú látku, ktorá vás v konečnom dôsledku môže zabiť.

Panel desiatich odborníkov z oblasti medicíny, chémia a toxikológie nedávno potvrdil výsledky výskumu, ktorý pred troma rokmi zverejnil Národný toxikologický program. A to, že penové obaly, v ktorých sa podáva káva alebo balia jedlá, obsahuje nebezpečnú chemickú látku styrén. Ten má karcigénny účinok, čo znamená, že u ľudí môže spôsobiť rakovinu, píše portál newsday.com.

Desivé výsledky vedeckej štúdie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ehow.com)

"Myslím, že je dôležité mať na pämati, že ide o nebezpečný materiál. Mohol by predstavovať problém, predtým, než ale začneme uvažovať o jeho regulácii, treba urobiť podrobnejší výskum," povedal doktorka Jane Henneyová, ktorá predsedala panelu.

Styrén je zlúčenina, ktorá je široko využívaná najmä ako súčasť plastov, verejnosti je však viac známa ako polystyrén. Po celé desaťročia predstavitelia rôznych odvetví priemyslu tvrdili, že produkty vyrobené zo styrénu sú bezpečné. Vo viacerých štátoch však experti volajú po jeho zákaze. "Styrén narušuje endokrinný systém a výrazne zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka," uviedla prezidentka koalície proti tejto chorobe Laura Weinbergová.

Desivé výsledky vedeckej štúdie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ehow.com)

Okrem karcinogénnych účinkov netreba zabúdať ani na to, že styrén je škodlivý i voči životnému prostrediu, pretože sa sám nerozkladá.

Prečítajte si na Vyšetrení podrobnejšie informácie o nebezpečnej chemickej látke styrén, ktorá sa používa v nádobách na potraviny!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu