Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nové fakty o starej tragédii: Eva podpálila 26 pacientok, dnes je muž!

Pred 30 rokmi otriasla Českom hrozná správa o smrti 26 psychicky narušených dievčat. Český magazín vypátral vinníka. Zobraziť galériu (2)
Pred 30 rokmi otriasla Českom hrozná správa o smrti 26 psychicky narušených dievčat. Český magazín vypátral vinníka. (Zdroj: Aha!)

BRNO - Pred 30 rokmi otriasla Českom hrozná správa o smrti 26 psychicky narušených dievčat, ktoré uhoreli pri požiari Ústavu sociálnej starostlivosti v Měděnci na Chomutovsku. Požiar založila jedna z pacientok, v tom čase 16-ročná Rómka Eva Kováčová. Magazínu Aha! sa podarilo vypátrať, že z Evy je dnes muž menom René Lízna (46), ktorý žije v psychiatrickej liečebni v Brne.

Životný príbeh, ktorý René porozprával, je naozaj tragický. Eva sa narodila v Tachove, no matka ju okamžite po pôrode strčila do pivnice, preto skončila v dojčenskom ústave. Keď mala šesť rokov, opäť sa dostala „domov“, kde ju otec začal zneužívať. Začala utekať z domu: „Kam som prišla, tam som kradla jedlo a detské oblečenie, lebo doma som musela povinne chodiť špinavá.“

Neskôr mala problémy aj v škole, a tak ju Sociálny úrad v Chomutove  po absolvovaní piatich ročníkov umiestnil do ústavu medzi mentálne retardované deti: „Nepatrila som tam, ale s ohľadom na rozhodnutie o zbavení školskej dochádzky nebolo možné umiestniť ma inam.“

Pred 30 rokmi otriasla
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Aha!)

Prísny režim zahŕňal sprchovanie ľadovou aj horúcou vodou, zatváranie do pivnice, či dokonca konské dávky utišujúcich liekov. „Chcela som, aby nás všetky odsťahovali do dôstojnejšieho prostredia. Preto som zapálila papiere v skrini s tým, že zhorí iba ústav,“ vyspovedal sa René o dôvodoch jeho konania 1. novembra 1984.

Telefóny však boli zamknuté a požiar sa rozšíril príliš rýchlo. Hasiči navyše prišli s prázdnou cisternou, čím zo 75 pacientok 26 uhorelo zaživa v posteli. Po deviatich rokoch vo väzení si Evu vzal k sebe otec František Lízna, ktorý sa dodnes venuje pomoci ľuďom s podobnými problémami. Eva sa rozhodla zmeniť pohlavie, no ani to jej nepomohlo zmierniť vinu, preto sa pokúsila upáliť.

Zachránili ju a skončila na psychiatrii, odkiaľ podľa informácií českého magazínu Aha! pred pár dňami utiekla. Podľa tejto tragédie režisér Filip Renče natočil aj film s názvom Requiem pro panenku, v ktorom si hlavnú úlohu Evy zahrala herečka Aňa Geislerová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu