Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Supervulkán pod Yellowstonom naháňa strach: Roztopil cestu, čo bude ďalej?!

Roztopená Firehole Lake Drive Zobraziť galériu (3)
Roztopená Firehole Lake Drive (Zdroj: livescience.com, trunews.com)

CHEYENNE - Turistami veľmi vyhľadávaný Yellowstonský národný park musel pred týždňom uzavrieť jednu zo svojich ciest po tom, ako sa na nej roztopil asfalt. Stalo sa tak v dôsledku geotermálneho tepla, ktoré vychádza zo sopky ukrytej pod povrchom rezervácie.

Časť Firehole Lake Drive, malebnej jednosmernej cesty, bola minulý štvrtok uzavretá. Hovorca parku Dan Hottle pre web Live Science uviedol, že jej povrch dosiahol v tento deň až 70 stupňov Celzia, čo je o 30, resp. 40 stupňov viac než je obvyklé.

Geotermálne teplo vyžarujúce z podzemného supervulkánu v kombinácii s horúcim letným slnkom spôsobilo, že sa začal topiť asfalt na viac ako päťkilometrovom úseku cesty. Hottle v tejto súvislosti upokojil ľudí, ktorí už začali mať strach z toho, že by sa nebodaj sopka mala v blízkom čase prebudiť. "Nebojte sa, supervulkán sa nechystá vybuchnúť," povedal.

Supervulkán pod Yellowstonom naháňa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: livescience.com, trunews.com)

Supervulkán pod Yellowstonom naháňa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: livescience.com, trunews.com)

Uzávierky ciest kvôli tepelnému poškodeniu nie sú v Yellowstonskom parku, kde sa nachádza viac ako 10 tisíc geotermálnych prameňov a 500 gejzírov, nič výnimočné. Predstavitelia najstaršieho národného parku na svete z tohto dôvodu uvažujú o premiestnení jedného úseku hlavnej cesty Grand Loop Road, ktorú vybudovali práve v termálnej oblasti.

O sopke, ktorá leží pod parkom, sa v posledných rokoch hovorí čoraz častejšie. Vedcom a geológom robí nemalé starosti, pretože je 2,5 väčší, ako pôvodne predpokladali. Prípadná erupcia by mohla ohroziť nielen Spojené štáty, ale celý svet.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu