Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Baba Vanga predpovedala ničivé záplavy na Balkáne: Meteorológovia z toho besnejú!

Baba Vanga
Baba Vanga (Zdroj: archív)

ZÁHREB – Ničivú katastrofu, ktorá sa prehnala v uplynulých dňoch Balkánskymi štátmi predpovedala slepá jasnovidka Baba Vanga. Konšpirační teoretici sa prikláňajú k názoru, že za ničivými povodňami stojí aj americký systém HAARP, ktorý údajne dokáže ovplyvňovať klímu a podnebie na svete. Predpovede Baby Vangy sa opäť naplnili, no meteorológovia sa bránia, že zverejnené informácie viacerými srbskými a chorvátskymi webmi klamú verejnosť a poškodzujú meteorológiu.

V posledných dňoch sme boli svedkami ničivých povodní, ktoré postihli oblasť Balkánskych štátov - Srbsko, Bosnu  a Chorvátsko. Rekordné množstvo dažďa, ktoré spadlo a spôsobilo tragédie sa stalo živnou pôdou pre konšpiračných teoretikov. Tí výdatné dažde spájajú s americkým systémom HAARP. Baba Vanga, ktorá bola slepým prorokom, ničivú tragédiu predpovedala. Hovorila o tom, že budú mŕtvoly plávať riekou a že potom bude nasledovať vymretie Európy. Vo svojich víziách ďalej videla, že po povodniach na jar roku 2014 sa stane niečo hrozné a väčšina ľudí bude vplyvom chemických a jadrových zbraní trpieť rakovinou kože.

Meteorológov však články v balkánskych médiách o predpovediach Vangy vytočili a konšpiráciám sa bránia. „V ostatných dňoch sa v médiách a na internetových stránkach objavujú texty, ktoré hovoria, že ničivú katastrofu, ktorá sa prehnala, má na svedomí systém HAARP a predpovede Baby Vangy,“ hovorí Rade Popadic, člen Crometeo, čo je združenie meteorológov a amatérskych nadšencov meteorológie.

Popadic tvrdí, že takéto texty by mohli byť považované za hrozbu pre národnú bezpečnosť. Ide o to, že skupina ľudí na seba upriamuje pozornosť a v ostatných vzbudzuje pocit strachu, šíria nebezpečné dezinformácie, a tak skutočne môžu spĺňať všetky prvky trestnej zodpovednosti.

Ľudia, ktorí šíria podľa nich nepravdivé informácie, by mali najprv vedieť, že vznik cyklónu je prírodný jav. Cyklóny a tropické systém alebo iné atmosférické poruchy prinášajú extrémne klimatické udalosti v určitej časti sveta. Bohužiaľ, teraz prišli do juhovýchodnej Európy. Konšpirační teoretici teraz robia to isté, čo robili čarodejnice v stredoveku. Jednoducho hľadajú vinníkov, kde sa dá. Príroda je krásna a veľmi zložitá, no občas sa stane, že pozbiera všetky svoje sily a prejaví sa, či už chceme alebo nie.

Jedinou skutočnou otázkou ostáva, ako pomôcť ľuďom, ktorí utrpeli. Preto je potrebné opýtať sa, čo robíme pre zmiernenie niektorých budúcich prírodných katastrof, keď nás opäť zasiahnu. Je celkom pravdepodobné, že sa budú opakovať. Nikto nevie, kedy príde ďalšia. Môže ísť o povodne, suchá, zemetrasenie, či deštruktívny vietor. Ide o prírodné javy a človek sa musí naučiť prispôsobiť ich charakteru. Treba si uvedomiť, že aj vzhľadom na technologický pokrok, sme stále vo vzťahu k prírode veľmi zraniteľní a pravdepodobne to vždy tak aj zostane.

Ako píše cudaprirode.com, podľa Popadica konšpirační teoretici veľmi jednoducho spochybňujú argumenty. Popadic uvádza príklad, ako teoretickí sprisahanci tvrdili, že posledný cyklón doslova objednala armády s cieľom poškodiť Chorvátsko, Bosnu a Srbsko. Meteorológovia z Crometeo však hovoria, že všetky prognostické mapy, dokonca aj sedem dní pred cyklónom skutočne existovali a ukazovali, že sa bude prejavovať extrémnymi zrážkami práve v oblasti, kde aj spadli.

„Moje posolstvo pre všetkých ľudí, ktorí sa starajú o pravdu a zdravý rozum a nie o to, čo rozprávajú babské príbehy je to, že veda je založená na faktoch. Veda by mala stáť v našej spoločnosti oveľa vyššie a byť cennejšia, než to je teraz. Veda je základom pokroku a rozvoja zdravej spoločnosti,“ dodáva Popadic.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu