Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Život bez toaleťáku, funguje to: Reportáž na vlastnom zadku!

Kathleen Quiring Zobraziť galériu (2)
Kathleen Quiring (Zdroj: Foto: Facebook, AT)

KANADA - Viete si predstaviť život bez toaletného papiera? Aj vo vašej domácnosti je určite samozrejmosťou a keď ho náhodou nemáte, istotne siahnete po servítkach alebo hygienických vreckovkách. Predstavte si, že niektoré ženy používanie toaletného papiera zo svojich domácností úplne vylúčili. Zoberiete si z nich príklad?

Ženy, ktoré sa rozhodli toaletný papier vylúčiť zo svojich domácností pri tom vôbec nepôsobia ako „bruďošky“.

Blogerky Angela Davis, Kathleen Quiring a Makala Earley vysvetlili prečo sa rozhodli žiť práve takto. Spoločne zastávajú názor, že to vôbec nie je tak nehygienické, ako sa môže na prvý pohľad zdať.  

"Určite sa to dá," hovorí Makala a dodáva, že s manželom sa takto rozhodli asi pred rokom. Podľa nich ide o zaužívanú nutnosť, no takto to nemá byť.

Ako uvádza denník Daily Mail, ženy svorne tvrdia, že nejde len o ušetrené peniaze. Záleží im aj na ochrane životného prostredia, pretože výroba toaletného papiera znamená zničenie tisícov stromov.  K tomu pripájajú aj fakt, že chemikálie, ktoré sa používajú na bielenie papiera, možno považovať za riziko pre životné prostredie. Papier sa dostáva do kanalizácií a môže tak znečistiť vodu.

Makala Earley
Zobraziť galériu (2)
Makala Earley  (Zdroj: Foto: Facebook, AT)

Makala hovorí, že sa s manželom usilujú používať namiesto toaletného papiera tkaninu.  

Aj Angela s rodinou sa na dva týždne vzdala "tohto luxusu". Berie to ako pokus nájsť nový spôsob spolužitia s prírodou. Používa flanelové handričky, ktoré skladuje v skrinke vedľa WC. Perie ich každé dva až tri dni. Ako hovorí, zápach si vôbec nikto nevšimol.

Ženy, ktoré sa podujali na život bez toaletného papiera tvrdia, že im to ušetrí za rok približne 100 eur. Pričom celkové náklady na materiál, umývanie, prášok a vodu vyšli len okolo 30 eur ročne.

Kathleen používa podobnú metódu ako Angela. Má kúsky flanelu nastrihané zo starej deky. Použité ich potom perie oddelene od ostatnej bielizne raz za týždeň. Takúto formu hygieny sa rozhodla praktizovať po tom, čo jej malá dcéra používala plátenné plienky. "Uvedomila som si, že to nie je veľký problém. Používa to dieťa, prečo by sme to tak nemohli robiť aj my,“ hovorí Kathleen.

Možno sa vám zdá, že takýto životný štýl je pritiahnutý za vlasy. No nepoužívať toaletný papier je v niektorých krajinách bežné. Patrí medzi ne napr. India a Thajsko. V Indii ide o dlhoročnú tradíciu. Na očistenie používajú vodu a ľavú ruku, aby pravá ruka ostala čistá a pripravená k jedlu.

Ženy však svorne pripustili, že klasický toaletný papier úplne nevylúčili zo svojho života. Používajú ho, najmä keď sú mimo domova alebo majú hostí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu