Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Igor Bukovský: Láska sa ma stále pokúša zabiť

Igor Bukovský: Láska sa ma stále pokúša zabiť Zobraziť galériu (2)
Igor Bukovský: Láska sa ma stále pokúša zabiť

Dr. Igor Bukovský napísal a vydáva dlhoočakávaný Návod na prežitie pre ženu. Prečo mu to toľko trvalo a čo všetko v knihe nájdeme? Čo je to epigenetika a ako ju využiť? Ktoré tri ženy sú jeho osudové a aké ženy sa mu páčia? Prezradil nám v exkluzívnom rozhovore.

Návod na prežitie pre mužov a Návod na prežitie pre bejby sú už dávno bestsellermi. Prečo ženy čakali na svoju knihu sedem rokov?

Bolo by určite príjemné zviezť sa vzápätí po roku 2006 na vlne úspechu mojej knihy pre mužov – veď tak sa to bežne robí: Smrtonosná zbraň jedna, dva, tri, či Kód Da Vinci, Kód 9, Kód 1... Najprv som si však potreboval oddýchnuť a uveriť, že to ešte bude mať zmysel. Knihu pre mužov som napísal za 5 týždňov, kniha pre ženy mi trvala deväť mesiacov. Dal som si na nej veľmi záležať.

V čom bola práca na tejto knihe odlišná od tých ostatných?

Viac mi pri tom búchalo srdce.

Aký je váš vzťah ku ženám?

Ďakujem Bohu za to, že pri Stvorení neskončil Adamom – svet by bol neznesiteľný!

Vaša predposledná kniha je o deťoch. Máte deti?

Nie, prežil som veci, ktoré boli v tejto súvislosti skôr smutné, ale písanie knihy o deťoch mi v duši znovu otvorilo dvere, ktoré som už považoval za zatvorené.

To je pôvod trochu záhadného a smutného venovania vo vašej knihe?

Všetko, čo som chcel o tom povedať, povedal som vo svojej knihe Návod na prežitie pre bejby. Tá kniha je stále to najväčšie, čo som v živote urobil.

Na internete nájdeme všetko. Má ešte zmysel písať knihy o zdraví?

A má ešte v časoch živého bulváru zmysel písať ženské romány? J Internet je bájny zdroj blbostí. Za ľudmi, ktorí hľadajú dôležité informácie len na internete, sa môže zavrieť zem. Čitateľky a čitatelia už vedia, že moje knihy prinášajú komplexné, nové a hlavne spoľahlivé informácie. Nič v mojich knihách nie je prvoplánovo komerčné.

Prečo sa tam potom vyskytuje inzercia?

Áno, ale len na veci, ktoré sám používam, alebo ktorým verím. Všetky tie produkty som si vybral ja, nie oni mňa – to je veľmi zásadný rozdiel. Finančný efekt inzercie nie je pre mňa ako producenta prvoradý. Chcete dôkaz? Moja kniha o chudnutí Teraz to zíde a Nová miniencyklopédia prírodnej liečby neobsahujú žiadne platené odkazy. Sú to však tituly, ktoré by mnohí vydavatelia bez zábran natrieskali reklamou.

Môžete si dovoliť odmietnuť reklamy a peniaze za ne, môžete si vybrať, ktoré produkty spropagujete – je to výsledok toho, v akej ste dnes pozícii?

Lenže mňa do tej pozície nikto nevyžreboval! Musel som to všetko odpracovať sám a trvá to už skoro 25 rokov. Musel som na tej ceste spadnúť do každej jamy a potom vyhrabať svoje kolesá a posunúť sa ďalej.

Ako sa má človek orientovať v protichodných teóriách o výžive?

Áno, sme vystavení veľkému informačnému chaosu. Uvedomujem si, aké je to pre mnohých ľudí ťažké a frustrujúce. Viem, že mnohých záplava protichodných informácií odradí od akejkoľvek snahy a rezignujú. Je to vlastne aj pohodlné. Ešte horšia situácia nastáva vtedy, keď sa informačný chaos spája s povrchnosťou: vychádzať pri riešení nejakého vážnejšieho problému len z toho, že si človek prečíta prvé dva-tri články, ktoré mu ponúkne vyhľadávač na internete, je skutočne príznačne povrchné pre dnešnú dobu. Ja však ten informačný chaos nespôsobujem, snažím sa ho rozplietať. Nemám potrebu byť zaujímavý za cenu banálnych bublín a nebezpečných senzácií. Preto ani v knihe pre ženu neopúšťam územie zdravého rozumu.

Čo zaujímavé nájdu pre seba čitateľky v novej knihe?

Kožu, nechty, vlasy, srdce, prsia, kĺby, kosti, štítnu žľazu, ale aj histamínovú intoleranciu, PMS, spoľahlivú protikvasinkovú kúru, vitamín D, chronickú únavu, dušu, sexuálny život, spánok, ba i čokoládu a mnoho ďalších kapitol! Je to 344 krásne ilustrovaných strán, ktoré si môžete vychutnať hocikedy alebo ich otvoríte vtedy, ak máte nejaký problém. Verím, že je tam všetko dôležité, čo potrebuje ktorákoľvek žena po dvadsiatke o svojom tele a zdraví vedieť. A nájdete tam aj texty, ktoré by ste asi nečakali. Fíha!

Objavuje sa v nej aj pojem „epigenetika“. Čo to je? Nový trend v stravovaní?

Nie. Ba nie je to ani nová diéta. Nebuďte sklamaná, je to oveľa viac; je to výborná správa! Rozširuje sa totiž naše poznanie, že aktivita génov je pod silným vplyvom toho, čo jeme a ako žijeme. Napríklad človek, ktorý pravidelne a kvalitne raňajkuje, má aktivované gény podporujúce metabolizmus – a to je presne to, čo väčšina žien potrebuje. Už vieme aj to, že strava počas tehotenstva dosť zásadne programuje niektoré genetické dispozície: mení riziko vzniku niektorých ochorení u budúcich detí. Dr. Ornish dokonca dokázal, že u onkologických pacientov sa už po 3 mesiacoch dôslednej úpravy stravovania a životosprávy zmenila aktivita mnohých génov. Vypínajú sa gény podporujúce rakovinu a zapínajú sa gény, ktoré majú ochranný vplyv – takže ani v takejto situácií nie je jedno, čo jeme. Návod na prežitie pre ženu vám ukáže, ako môžete byť pozitívne epigentická.

V knihe účinkuje aj 5 žien. Prečo práve tieto?

Dámy Mária Kráľovičová, Daniela Hantuchová, Zuzana Smatanová, Judita Puškáčová a Adriana Poláková prijali moje pozvanie stať sa knižnými hostkami – ich vtipné a zaujímavé odpovede na moje otázky sprevádzajú čitateľku celou knihou. A prečo práve tieto? Nech by to bol ktokoľvek, dá sa položiť takáto otázka. Ja som si ich však vybral preto, lebo ich poznám ako mimoriadne ženy: azda práve kvôli úspechom, ktoré dosiahli, sú plné pokory, múdrosti, vďačnosti za život a nadšenia pre svoju prácu.

Vaša kniha je prvá na Slovensku, ktorá využíva moderné technológie a prináša rozšírený obsah.

Netreba sa toho báť, ani čakať hollywoodsku úroveň produkcie, ale je to určite zaujímavé. Čitateľky majú cez svoje mobilné telefóny alebo iné zariadenia priamy prístup k veciam, ktoré sa do tlačenej knihy nedajú dostať: rôznym videám, animáciám, zostavám na cvičenie, či ďalším textom. A špeciálny bonus knihy je môj hudobný výber: 42 pesničiek, ktoré nepoznáte z rádií, ale určite stoja za to. Ak to nejde cez mobilné zariadenia, všetko nájdete na mojej stránke www.akv.sk. Vrátane malej hitparády.

Je medzi čitateľmi vašich kníh viac žien či mužov?

Myslím si, že moje knihy kupujú častejšie ženy a je to tak lepšie. Ak totiž naučíte používať ovsené vločky muža, bude zdravší jeden človek. Ak naučíte používať ovsené vločky ženu, bude zdravšia celá rodina.

Ak by ste mali vymenovať tri osudové ženy, kto by to bol?

Eva, Ornella Mutti a Avril Lavigne.

Pohnú Vami ženské slzy?
Až na kraj sveta.

Kto je slabšie pohlavie ženy či muži?
Keď má žena odvahu, muž dosiahne všetko na svete.

Veríte na ženský inštinkt?
Hlboko. Žena je delfín s inštinktom levice.

A aké ženy sa vám páčia?

Krásne! Inak neviem. Dôležité ženy v mojom živote napríklad navonok nemali veľa spoločných čŕt. Zdá sa mi, že pre moje radary nie je dôležitá konkrétna farba vlasov alebo očí... Musí to byť však žena, ktorá má srdce a kožu z rovnakého materiálu ako ja. A to je asi najpresnejšie. Aby som našiel v žene krásny obsah, musí mať krásny tvar aj tvár J Možno práve vtedy, keď sa nám nejakými zložitými, alebo zlými skúsenosťami skomplikuje vzťah k druhému pohlaviu, musí byť tá prvá iskra oveľa silnejšia, ako keď sme mali šestnásť. Inak to nejde. Musí sa stretnúť veľa rôznych vecí. Oči, vôňa, telo, hlas, smiech a všeličo iné... Je to ťažké a čím ďalej, tým ťažšie. Asi aj preto, že sme ľudia – meníme sa a nezdá sa mi, že k lepšiemu; ľahko veríme bláznom a podvodníkom, strácame sa sami sebe, blúdime... Čoraz ťažšie potom u človeka nachádzate rovnováhu medzi telom a dušou, a tá je pre mňa podstatná. Preto hovorím, že láska sa ma ešte stále pokúša zabiť J

Dokončili ste touto knihou trilógiu pre muža, dieťa a ženu alebo plánujete ešte ďalší návod“?

No, mám ešte v pláne Návod na prežitie pre seniora a Návod na prežitie pre športovca, ale čo my vieme? Ako hovorí moja americká mama Klára „Keď chceš Boha rozosmiať, povedz mu o svojich plánoch.“

Čo chcete na záver rozhovoru odkázať našim a svojim čitateľkám?

Padáme všetci, je to údel človeka, ale vstávajú iba niektorí. Pridáte sa? Vždy máme dôvod zahojiť sa a cítiť vďaku za každý deň. Bez ohľadu na to, čo sa deje vo svete okolo nás, telo, srdce ani duša sa totiž nemusia s veľkým potešením váľať v blate.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu