Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čo by každá starostlivá mamička mala vedieť o horúčke

Čo by každá starostlivá mamička mala vedieť o horúčke Zobraziť galériu (4)
Čo by každá starostlivá mamička mala vedieť o horúčke (Zdroj: Panadol)

Zvýšená telesná teplota je najčastejším prejavom ochorenia nielen dospelých ale aj detí. Práve u detí je dôležité správne vyhodnotiť situáciu, aby ste im v boji s chorobou pomohli a uľavili od vysokej teploty a bolesti. Kedy a aké lieky je vhodné nasadiť? Aké zásady by mali byť pri horúčke dodržané? Nielen to sa dozviete v našom článku.

Všeobecne platí, že zvýšená teplota väčšinou nie je nebezpečná. Naopak, považuje sa za prirodzenú obranu organizmu, ktorá pomáha telu bojovať s vírusmi a baktériami. Zabraňuje množeniu choroboplodných zárodkov v tele, a zároveň podporuje prekrvenie orgánov a tkanív, a tým umožňuje prenášať obranné bunky k ložisku zápalu.

Znižovať či neznižovať?

S výnimkou dojčiat, u ktorých sa teplota drží konštantne okolo 37 stupňov, je bežné, že sa telesná teplota mení v priebehu dňa. Krátkodobé zvýšenie teploty nad hranicu 37 stupňov nemusí byť príznakom choroby. Často je sprievodným znakom plaču alebo náruživej hry.

V prípade teploty do 38°C (pokiaľ je meraná v konečníku tak 38,5°C) hovoríme o zvýšenej teplote. Tú nie je potrebné znižovať. Dieťa uložíme do chladnej, dobre vyvetranej miestnosti, ľahko prikryjeme, zabezpečíme mu dostatok tekutín, prípadne môžeme ponúknuť ľahké jedlo – avšak nenútime. Vývoj teploty priebežne starostlivo sledujeme.

Pokiaľ telo ovládne horúčka (teplota nad 38°C), je doporučené ju znížiť. Teplotu môžete znižovať „fyzikálnymi“ spôsobmi: omývaním chladnou žinkou, sprchovaním vlažnou vodu, alebo zábalom do namočenej osušky. Druhou možnosťou je podanie lieku s obsahom ibuprofénu alebo paracetamolu, napríklad liek vo forme sirupu Panadol pre deti Jahoda.

Panadol pre deti Jahoda je voľne predajný liek obsahujúci paracetamol. Deťom chutí jeho jahodová príchuť a jeho užívanie je pre ne príjemnejšie ako prehĺtanie tabliet. Je určený na zníženie horúčky a bolesti sprevádzajúcej chrípku, infekčné ochorenia detského veku (napr. osýpky, ružienka, ovčie kiahne,šarlach, mumps) a na zníženie zvýšenej teploty po očkovaní. Tiež je vhodný na tlmenie bolesti pri prerezávaní zúbkov a bolesti zubov. Vždy dbajte na to, aby boli lieky podávané v dávke presne vypočítanej podľa telesnej hmotnosti vášho dieťaťa. Predídete tak prípadnému predávkovaniu aj poddávkovaniu.

PANADOL PRE DETI JAHODA 24 mg/ml je liek na vnútorné použitie. Obsahuje paracetamol. Pred použitím sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom a pozorne si prečítajte písomnú informáciu pre používateľov pribalenú k lieku.

Kde nájdete rady pre seba a zábavu pre svoje choré deti?

So správnym dávkovaním liekov vám môže pomôcť dávkovacia kalkulačka na stránkach Malypacient.sk. Okrem užitočných informácií o detských ochoreniach je tu pre vás pripravených mnoho praktických „vychytáviek“, ktoré si jednoducho zamilujete. Nájdete tu poradňu pediatra, ktorý spravidla do 24 hodín zodpovie vaše otázky, prehľad zaujímavých akcií vo vašom okolí a tipy na zábavu pre vaše deti.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu