Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Spomeňte si s Google: Léon Foucault zostrojil toto známe zariadenie!

Léon Foucault
Léon Foucault (Zdroj: obspm.fr)

BRATISLAVA - Jean Bernard Léon Foucault bol známy francúzsky fyzik, ktorý sa do dejín vedy zapísal najmä vďaka zostrojeniu kyvadla. Výročie jeho narodenia si dnes pripomína aj Google.

Foucault sa narodil v Paríži v rodine vydavateľa. Najskôr študoval medicínu, keďže mal však panický strach z krvi, presedlal na fyziku. Spočiatku sa venoval zlepšovaniu fotografických procesov, neskôr skúmal intenzitu slnečného žiarenia či vplyv infračerveného žiarenia.

Léon sa preslávil zostrojením kyvadla, ktoré pomenovali po ňom. Slúžilo na názornú demonštráciu rotácie Zeme. Okrem toho vykonával aj merania rýchlosti svetla, vymyslel gyroskop (zariadenie na meranie alebo udržiavanie rovnakej orientácie, resp. rovnakého smeru, pozn. red.) a taktiež objavil vírivé prúdy. Ide o uzavreté elektrické prúdy, ktoré sú indukované zmenou magnetického toku vo vodivých telesách.

Foucault zomrel 11. februára 1868 na roztrúsenú sklerózu. Na jeho počesť po ňom pomenovali asteroid 5668. Je jedným zo 72 vedcov, ktorých meno je napísané na Eiffelovej veži.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu