Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

CIA priznala existenciu tajomnej Oblasti 51: Pitvali tu naozaj mimozemšťanov?!

(Zdroj: flickr, int)

SYDNEY/WASHINGTON - Novo odtajnené dokumenty potvrdzujú, že CIA sa prvýkrát priznala k existencii tajomnej Oblasti 51 v americkej Nevade, kde vraj podľa niektorých došlo k pádu UFO a pitve mimozemšťanov.

CIA dokumenty zverejnila na žiadosť pracovníka Národného bezpečnostného archívu Univerzity Georgea Washingtona Jeffreyho Richelsona. Ten sa zaujímal o históriu programu špionážnych lietadiel U-2. Richelson skúmal záznamy už v roku 2002, ale všetky zmienky o Oblasti 51 boli vynechané. Pred pár týždňami sa však dopracoval k novým dokumentom, ktoré sa zmieňujú aj o Oblasti 51.

Americká Ústredná spravodajská služba oficiálne pripustila existenciu prísne stráženej vojenskej zóny Oblasť 51 v nevadskej púšti a potvrdila, že oblasť slúžila napríklad na testovanie špionážnych lietadiel U-2 a Oxcart počas studenej vojny. Richelson sa domnieva, že nový dokument ukazuje, že CIA sa stáva menej tajnostkárska voči existencii Oblasti 51, aj keď nie tomu, čo sa tam deje.

Na oficiálnych mapách je miesto zakreslené nanajvýš ako vyťažená baňa, ale napríklad na Google Maps nie je znázornené vôbec.

Novo zverejnené dokumenty obsahujú mapu vojenského komplexu, ktorý leží približne 200 kilometrov severozápadne od Las Vegas, na okraji vyschnutého soľného jazera. Z podkladov vyplýva, že komplex bol využívaný k menej strhujúcim účelom, než je pochovávanie ufónov - predovšetkým na testovanie špionážnych zariadení.

Dokumenty takisto odhaľujú, že areál sa zrodil ako súčasť testovacieho komplexu amerického úradu pre atómovú energiu.

Ufológovia sú ale presvedčení, že Zóna 51 stále skrýva napríklad pozostatky mimozemšťana z údajného lietajúceho taniera, ktorý sa v roku 1947 zrútil v blízkosti mestečka Roswell. Na túto tému bolo napísaných veľa kníh a natočených veľa filmov, vrátane snímky Deň nezávislosti z roku 1996.

Portál news.com.au doplnil, že napríklad aj Austrália má vlastnú tajnú špionážnu základňu, ktorá sa volá Pine Gap a nachádza sa blízko Alice Springs. Na jej prevádzke sa Austrália podieľa spolu s Američanmi a v júli tohto roka bolo zistené, že práve Pine Gap môže byť zodpovedná za údery USA dronov v Pakistane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu