Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Superrýchle cestovanie budúcnosti: Hyperdráha pofrčí rýchlosťou vyššou ako zvuk!

Hypersmyčka povedie nad zemou Zobraziť galériu (3)
Hypersmyčka povedie nad zemou (Zdroj: techspot.com)

SAN FRANCISCO - Kalifornský podnikateľ, miliardár a vizionár Elon Musk predstavil v pondelok večer svoj ​​projekt superrýchlej medzimestskej dopravy nazvanej Hyperloop a označil ho za úplne reálny návrh. Systém má mať solárny pohon a moduly s cestujúcimi sa v ňom budú pohybovať v dvoch trubiciach po nadzemnej dráhe.

Hyperloop čiže hypersmyčka má prepravovať ľudí ale aj automobily v hliníkových kapsulách s až 28 miestami vo vnútri dvoch oceľových potrubí. Musk, ktorý založil výrobcu elektromobilov Tesla Motors a firmy pre lety do vesmíru SpaceX, na svojom blogu prirovnal podobu systému k brokovnici, ktorej dve hlavne na každom konci dráhy uzavrú slučku.

Potrubie má stáť na stĺpoch postavených pozdĺž medzištátnej diaľnice I-5 z Los Angeles do San Francisca a vzdialených 50 až 100 metrov. Kapsule vnútri neho sa majú pohybovať rýchlosťou až 1287 kilometrov za hodinu, čiže ešte rýchlejšie než je rýchlosť zvuku. Potrubím poleti na vystrelenom vzduchovom vankúši a ďalej ich budú poháňať lineárne magnetické urýchľovače.

Superrýchle cestovanie budúcnosti: Hyperdráha
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: techspot.com)

Systém Hyperloop má byť oveľa lacnejší a efektívnejší ako rýchlovlak, ktorého projekt teraz Kalifornia plánuje. Práve jeho obrovské náklady, pomalosť a neefektívnos sa stali podnetom pre Muska k jeho vlastnému projektu. Podľa neho má Hyperloop stáť necelých šesť miliárd dolárov (cca 4,5 miliardy eur), takže bude viac než desaťkrát lacnejší ako projekt rýchlovlaku za takmer 70 miliárd dolárov (53 miliárd eur).

Hyperloop by mal byť bezpečnejší, rýchlejší, lacnejší a pre cestujúcich pohodlnejší ako rýchlovlak. Ten má prekonať vzdialenosť medzi oboma kalifornskými veľkomestami za 2 hodiny a 40 minút. Lietadlo túto trasu absolvuje za hodinu a štvrť a automobil za päť a pol hodiny. Hyperloop viac ako 600 kilometrov zvládne za menej ako polhodinu.

Superrýchle cestovanie budúcnosti: Hyperdráha
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: techspot.com)

Elon odhadol, že celý projekt by mohol byť hotový do siedmich až desiatich rokov. Nový hypermoderný spôsob cestovania by podľa odhadov mohol prepravovať až 7,4 milióna cestujúcich ročne.

"O Hyperloop som pôvodne začal premýšľať, keď som si prečítal o návrhu na stavbu kalifornskej vysokorýchlostnej železnice, ktorý mi pripadal trochu neuspokojivý," uviedol Musk tento týždeň na diskusnom fóre Google Hangout. "Veď je to horšie ako letieť lietadlom. Vždy ma rozladí, keď sa veci nezlepšujú," dodal.

Musk stojí aj za projektami ako on-line platobné metódy PayPal a luxusné elektromobily Tesla. Jeho súkromné ​​vesmírne lode nahradili pri letoch na obežnú dráhu vyslúžilé americké raketoplány.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu