Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedecká záhada: V Izraeli našli niečo, čo tam "nepatrí"!

(Zdroj: news.yahoo.com)

JERUZALEM - Archeológovia objavili v severnom Izraeli fragment egyptskej sfingy. Ide o vôbec prvý takýto nález v oblasti a experti sa teraz snažia zistiť, ako sa mohla časť unikátnej sochy venovaná dávnemu egyptskému vládcovi ocitnúť na izraelskom území.

Sfinga je podľa hieroglyfického nápisu zasvätená egyptskému kráľovi Menkaureovi, ktorý vládol približne 2500 rokov pred naším letopočtom a nechal postaviť najmenšiu z troch pyramíd v Gíze. Socha, ktorú odhalili archeológovia v utorok pri vykopávkach na severe Izraela, je podľa odborníkov jedinečná hneď z niekoľkých dôvodov.

"Je to jediná monumentálna egyptská socha objavená kedy v Levante - teda na území dnešného Izraela, Libanonu a Sýrie," povedal agentúre AFP Amnon Ben-Tor, profesor archeológie na Hebrejskej univerzite, ktorá vykopávky v lokalite Tel Hazor riadi. "Je to tiež jediná známa sfinga tohto kráľa, ani v Egypte zatiaľ nebola žiadna taká nájdená."

V starovekom Egypte sfinga predstavovala sochu kráľa či boha, pričom levie telo symbolizovalo silu. Archeológovia v severnom Izraeli našli asi 50 centimetrov dlhú spodnú časť sochy s levími labami. Odhadujú, že celá sfinga bola 1,5 metra dlhá a pol metra vysoká.

Podľa odborníkov je nepravdepodobné, že by sa socha mohla dostať do oblasti už za vlády kráľa Menkaurea. Ako sa tam ale dostala, zostáva zatiaľ záhadou. Jednou z možností vraj je, že ju so sebou priniesli Kanaánčania, ktorí ovládali a drancovali časť Egypta na prelome 17. a 16. storočia pred naším letopočtom.

Vedúci vykopávok Ben-Tor sa domnieva, že sa sfinga do Tel Hazoru najskor dostala ako dar poslaný nejakým neskorším egyptským vládcom. "Je možné, že sochu poslal nejaký egyptský panovník kráľovi v Hazore, čo bol najvýznamnejší vládca tohto regiónu," povedal.

O Hazore, ktorý je najdôležitejšou izraelskou archeologickou lokalitou a od roku 2005 figuruje na zozname dedičstva UNESCO, sa zmieňuje v biblii Jozue ako o najkrajšom meste kanaanského kráľovstva. V Hazore našli dôkazy o civilizácii z 27. storočia pred naším letopočtom. V 18. storočí p.n.l, teda zhruba v dobe Abraháma, sa stalo mesto ležiace na obchodnej tepne medzi Egyptom a Babyloniou strediskom obchodu so striebrom, zlatom, drahokamami a cínovými predmetmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu