Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jedinečný nález v kalifornskej púšti: Pod pieskom sa skrývala táto nádhera

Sfinga odpočívala viac ako 90 rokov v piesku Zobraziť galériu (5)
Sfinga odpočívala viac ako 90 rokov v piesku (Zdroj: livescience.com)

GUADALUPE - Viac ako 90 rokov bola pochovaná pod piesočnými dunami púšti Guadalupe v Kalifornii. Vďaka desiatkam výkopových prác archeológovia odhalili časti vzácnej sfingy, ktorá bola použitá v nemom filme z roku 1923!

Obria dutá sfinga je asi 15 stôp vysoká (4,6 m) a v roku 1923 to bola jedna z 21 sôch, ktoré lemovali cestu k faraónovmu mestu vo filme Desatoro prikázaní. Sochy boli také obrovské, že ich z Los Angeles do Guadalupe doviezli po častiach.

Vzácna sfinga z Desatora prikázaní
Zobraziť galériu (5)
Vzácna sfinga z Desatora prikázaní  (Zdroj: livescience.com)

Vykopávky sa začali už v roku 2012, ale kvôli rýchlemu vyčerpaniu financií archeologický projekt prebiehal s prestávkou. „Bolo pre nás naozaj veľmi príjemným prekvapením, keď sme zistili, že je tam celá sfinga,“ povedal Doug Jenze, výkonný riaditeľ Guadalupe-Nipomo duny Center, kde bude sfinga vystavená.

Pri nakrúcaní boli použité monumentálne kulisy
Zobraziť galériu (5)
Pri nakrúcaní boli použité monumentálne kulisy  (Zdroj: livescience.com)

Rozpočet veľkolepého filmu Desatoro prikázaní bol milión dolárov a objavili sa v ňom kulisy enormných rozmerov. Vedci sa domnievajú, že krátko po filme vietor a dážď pochovali sfingu pod pohyblivými pieskovými dunami. Sfinga bola odhalená až s pomocou Petera Brosnana, ktorý pripravuje dokumentárny projekt s názvom Stratené mesto Cecil B. DeMille.

Jedinečný nález v kalifornskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: livescience.com)

Na súčasnom stave sfingy sa podpísalo i zvetrávanie, čo si bude vyžadovať starostlivý výkop a citlivú rekonštrukciu. Kvôli poškodeniu tenkých častí musela byť sfinga ošetrená špeciálnym chemickým roztokom a naplnená izolačnou penou. Sochu budú môcť návštevníci obdivovať už koncom roka 2015 v Guadalupe-Nipomo duny Center, informoval portál Livescience.

Časť hollywoodskej sfingy pochovaná v piesku
Zobraziť galériu (5)
Časť hollywoodskej sfingy pochovaná v piesku  (Zdroj: livescience.com)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu