Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Z predpovede klimatológa až strasie: Doba ľadová má prísť už o dva roky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: cfact.org)

BRATISLAVA - Zatiaľ čo niektorí vedci tvrdia, že ľudstvo môže očakávať stále intenzívnejšie globálne otepľovanie, iní zas vyrukovali s teóriou o ďalšej dobe ľadovej. Uznávaný klimatológ Hubert Lamb varoval, že k extrémnemu poklesu teplôt by malo dôjsť už o dva roky.

Profesor Lamb (†83) bol anglický klimatológ, ktorý na Universty of East Anglia založil Centrum pre výskum klímy. Počas svojho života ho považovali za jedného z najväčších expertov vo svojom odbore. Okrem iného skúmal správanie vetra v Londýne, ktorého časový priebeh zhmotnil v roku 1988 do grafu.

Z predpovede klimatológa až
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: wattsupwiththat.com)

Do neho premietol dáta z posledných 600 rokov, pričom z nich vypozoroval, že sa po dvesto rokoch opakujú. Potom graf skopíroval na ďalších dvesto rokov dopredu. Vznikla tak predpoveď, ktorá nám poskytuje obraz o tom, aké počasie nás čaká v budúcnosti, uvádza tn.cz. s odvolaním sa na portál wattsupwiththat.

Lamb spolu s ďalšími odborníkmi upozorňoval na klimatickú záhadu z roku 1740, kedy došlo v Európe k náhlemu poklesu teplôt. Stalo sa tak z ničoho nič, po desaťročí pomerne priaznivého počasia a len pár rokov po vrchole solárneho cyklu. A práve perióde do roku 1740 zodpovedá klíma, ktorú tu máme posledných 30 rokov, pričom podľa Lamba by súčasným rokom 1740 mal byť rok 2015. Z tohto modelu vyplýva, že už o dva roky by malo prísť neobyčajne mrazivé obdobie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu