Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Svet speje k veľkému otepleniu: Hrozia extrémne výkyvy počasia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) varovala, že Zem sa bude musieť vyrovnávať s ďalším nepriaznivým vývojom, za ktorý môže vlaňajšia rekordná produkcia oxidu uhličitého (CO2). Podľa nej by teploty na planéte mohli v priemere vzrásť až o 5,3 stupňa Celzia.

"Táto správa ukazuje, že cesta, po ktorej v súčasnosti ideme, pravdepodobne vedie k nárastu teploty o 3,6 až 5,3 stupňa Celzia," citovala agentúra AP riaditeľku IEA Máriu van der Hoevenovú.

Podľa časti vedeckej obce by mal byť rast teploty na Zemi v tomto storočí znížený v priemere pod dve percentá. Inak hrozia nebezpečné klimatické javy, ako sú búrky, povodne, suchá či zdvíhanie hladiny morí. Na tomto závere sa zhodli účastníci klimatickej konferencie OSN v Durbane v roku 2010.

Dosiahnutie tohto cieľa však predpokladá, aby emisie CO2 do roku 2020 neboli vyššie ako 44 miliárd ton ročne. Ich objem však každým rokom rastie; vlani ich bolo vyprodukovaných rekordných 31,4 miliardy ton. To je oproti predchádzajúcemu obdobiu viac o 1,4 percenta.

IEA preto odporúča vládam svetových krajín, aby prijali opatrenia zlepšujúce energetickú účinnosť. Okrem iného navrhuje čiastočné zrušenie podpory fosílnych palív. Informoval portál novinky.cz.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu