Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pomsta za "koniec sveta"? Buldozérmi zničili vzácnu mayskú pyramídu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: 7newsbelize.com)

BELIZE - Stavebná firma zničila buldozérmi jednu z najväčších mayských pyramíd v stredoamerickom štáte Belize. Rozdrvený kameň zo stavby starej najmenej 2300 rokov použila pri budovaní cesty, napísala dnes agentúra AP s odvolaním na miestne úrady.

Šéf Archeologického ústavu v Belize Jaime Awe v pondelok povedal, že na zničenie komplexu Nohmul v severnej časti štátu sa prišlo minulý týždeň. Pamiatka ležiaca neďaleko hraníc s Mexikom patrila medzi najvýznamnejšie v Belize.

"Mám pocit úplnej neviery nad ignoranciou a necitlivosťou..., s ktorou boli schopní toto použiť pre vysypanie cestného podložia," povedal Awe. "Je to ako rana do žalúdka, rovnako príšerné."

Pyramída Nohmul ležala uprostred súkromného trstinového poľa a nemala ploché kamenné steny, ktoré sú bežne k videniu u rekonštruovaných alebo lepšie zachovaných pyramíd. Awe je ale presvedčený, že stavebníci si nemohli zhruba 30 metrov vysokú stavbu spliesť s prírodným kopcom, pretože tieto ruiny sú dobre známou dominantou inak rovinatej krajiny.

Pomsta za
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: 7newsbelize.com)

"Tí chlapi vedeli, že ničia dávnu stavbu. Boli len sakramentsky leniví," vyhlásil Awe. Belizská polícia už začala vyšetrovanie a nevylučuje, že padnú nejaké obvinenia. Komplex Nohmul síce stál na súkromnom pozemku, ale miestne zákony chránia všetky pamiatky z predhispánského obdobia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu