Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Veľký hit na internete: Pozrite si prvý hudobný klip z vesmíru!

(Zdroj: YouTube)

MOSKVA - V stave beztiaže zaspieval veliteľ posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) Chris Hadfield známu pieseň britského hudobníka Davida Bowieho "Space Oddity". Päťminútový klip, údajne prvé hudobné video nasnímané vo vesmíre, videli od tej doby na serveri YouTube viac než 3 milióny ľudí. Kanaďan sa populárnou melódiou rozlúčil s ISS, ktorú po päťmesačnom pobyte opustil dnes krátko po polnoci SELČ.

Pôsobivý aranžmán, s textom ľahko upraveným s ohľadom na Hadfieldovu misiu, ukazuje veliteľa ISS na pozadí modrej zemegule alebo s gitarou v ruke v bielych útrobách vesmírnej lode.

"S poďakovaním veľkému Davidovi Bowiemu natočené na palube ISS. Posledný pohľad na náš svet," napísal Hadfield na svojom hojne navštevovanom twitterovom účte. Obrázky planéty Zem a videá natočené z paluby ISS si tam prezreli státisíce ľudí.

Video s Bowieho piesňou bolo natočené skutočne vo vesmíre, ale konečnú podobu a plnohodnotný hudobný sprievod dostalo v pozemskom štúdiu. Sám David Bowie nakrútil svoj ​​slávny singel už pred 43 rokmi.

Pristávací modul ruskej vesmírnej lode Sojuz s trojčlennou posádkou medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) bezpečne pristál v noci na dnes v Kazachstane. Okrem Hadfielda tvoria posádku Američan Tom Marshburn a Rus Roman Romanenko. Pristáli podľa plánu v stepi pri kazašskom meste Dežkazgan. Na medzinárodnej vesmírnej stanici strávili 146 dní, napísala agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu