Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Našli sme recept na šťastie

BRATISLAVA - Šťastie = O + (5 x E) + (3 x U)! Toto je podľa vedcov matematické vyjadrenie šťastia. To nie je všetko.

Odborníci popísali aj hormón šťastia, ktorý sa nachádza v mozgu. A dokonca už vedia predpísať recept, ako sa zbaviť depresií a zlej nálady. Ľudia už musia nájsť len spôsob, ako hormón šťastia v správnu chvíľu aktivovať.

Šťastie je široký pojem a každý si pod ním predstavuje niečo iné. Všeobecne ľudia za šťastie považujú zdravie, krásu, partnerskú lásku, sex, dostatok peňazí či úspech v práci... Prečo však toľko bohatých a úspešných ľudí trpí depresiami a lieči sa u odborníkov?

Podľa psychológov pocit šťastia vychádza z vnútra každého z nás. „Dávame si ciele, robíme plány, máme sny a túžby – a ak sa nám plnia, zažívame pocity šťastia,“ hovorí psychologička Ľubica Tománková. Podľa nej byť šťastným sa tak trocha učíme podľa vzoru (napríklad rodičov), jednoducho to odkukávame.

Radosť zo života si môžeme aj natrénovať, rovnako ako pozitívne reakcie. Hľadaním zlatého kľúčika ku šťastiu sa zaoberajú aj vedci. Tí už v ľudskom mozgu objavili endorfíny, teda tzv. hormóny šťastia, ktoré majú podobné účinky ako morfium, ale bez nebezpečných vedľajších následkov. Podľa Karola Točíka zo súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates sú v našom mozgu neustále, ale ich hladina sa zvyšuje napríklad pod vplyvom stresu, väčšej fyzickej záťaže, pri sexuálnej aktivite alebo pri akupunktúre.

Stačí teda vyplavovať endorfíny a budeme všetci v pohode? Aký je skutočný recept na šťastie? „Fyzickú aktivitu, pozitívny stres alebo špeciálnu rehabilitáciu môžeme využiť s cieľom zlepšiť si náladu a dobiť si energiu. Ale všetko s mierou. Aj tento systém je citlivo riadený tak, aby bol človeku na prospech a pomohol mu prežiť v extrémnych situáciách,“ hovorí Točík. „Keby sme to prehnali, objavili by sa účinky endorfínov, o ktoré nikto nestojí. Napríklad poruchy dýchania, utlmenie psychiky, pocity na zvracanie,“ uzavrel Točík.

O + (5 x E ) + (3 x U )

O - je osobná charakteristika, kam patrí svetový názor, životný rozhľad, prispôsobivosť novým podmienkam a schopnosť znášať neúspechy.

E - znamená existenciu. Podľa výskumníkov sem patria zdravotný stav, priateľstvo a finančná stabilita.

U - reprezentuje sebaúctu, sebahodnotenie a ambície.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu