Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Novodobá Atlantída: Z mora sa vynára pochované mŕtve mesto!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

BUENOS AIRES - Argentínske kúpeľné mestečko Epecuen postihli pred tromi desiatkami rokov prudké dažde, ktoré zdvihli hladinu lagúny a tá ho pochovala vo svojich slaných vodách. Od roku 2009, kedy voda postupne klesá, vynárajú sa z nej ruiny "novodobej Atlantídy", pokryté sivo-bielou vrstvou.

Oblasť vzdialenú približne 550 km od hlavného mesta zaplavila bez varovania 10. novembra 1985 asi 10-metrová vlna. Povodeň sa prihnala tak rýchlo, že 1500 obyvateľov malo iba trochu času na zhromaždenie najnutnejších vecí a útek. Veľa predmetov každodennej potreby, vrátane áut, zostalo na mieste a dnes vytŕčajú zhrdzavené z vody.

Novodobá Atlantída: Z mora
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Mala som veľa mačiek a psov, ktorí utiekli pár dní pred povodňou a nikdy viac som ich nevidela. Myslím, že moje zvieratá cítili, že voda prichádza," uviedla pre agentúru AFP Norma Bergová (48), ktorá musela opustiť s rodinou svoj domov.

Aj po tom, čo začala voda postupne opadávať, sa stal jediným obyvateľom mestečka Pablo Novak (81). "Asi štyri alebo päť rokov po povodni, kedy voda bola stále vysoká, sem neprišiel nikto. Bol som úplne sám. Každý deň," uviedol Novak, ktorý svoj voľný čas trávil bicyklovaním okolo zrúcanín.

Novodobá Atlantída: Z mora
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Kúpeľné mesto bolo kedysi turisticky veľmi vyhľadávané. Každoročne si ho prišlo pozrieť až 20-tisíc návštevníkov, ktorí si mohli vybrať z 280 podnikov, vrátane penziónov a hotelov. Liečivé účinky slanej lagúny Epecuen sú známe už celé desaťročia. Podľa legendy je vytvorená zo sĺz veľkého náčelníka, ktorý plakal za svojou milovanou.

Hovorí sa, že Epecuen, v preklade "večná jar", dokáže vyliečiť depresie, reumatizmus, kožné ochorenia, anémiu a dokonca pomáha aj pri cukrovke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu