Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chcú vyvinúť smrtiaci vírus: Pandémia môže zabiť polovicu ľudstva!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Popredné svetové vedecké kapacity včera vyhlásili koniec moratória na výskum mutantných foriem smrtiaceho vírusu H5N1 vtáčej chrípky, ktorý sa môže prenášať priamo medzi cicavcami, teda aj ľuďmi. Podľa agentúr tým oživili obavy pred jeho zneužitím ako biologickej zbrane na medzinárodnom poli.

Vedci pritom sami dobrovoľne zastavili prácu pred rokom kvôli obavám z bioterorizmu. V časopisoch Nature a Science ale teraz ubezpečili, že výskum má pokračovať v najbezpečnejších laboratóriách krajín, ktoré s ďalším skúmaním súhlasia.

Dokument podpísalo 40 výskumníkov z USA, Číny, Japonska, Británie, Holandska, Kanady, Talianska a Nemecka. Výskum tak vraj môže pokračovať napríklad v Holandsku, ale zatiaľ stále nie v Spojených štátoch, kde tomu bránia legislatívne prekážky.

Doterajšie štúdie ukázali, že zmutovaný vírus H5N1 sa môže prenášať vzduchom medzi fretkami, ktoré bývajú používané ako model pre skúmanie toho, ako by sa chrípkové vírusy mohli správať u človeka.

Vtáčia chrípka sa prenáša na človeka len zriedka a iba pri priamom kontakte s nakazenou hydinou. Má však potom vysokú úmrtnosť - neprežije ju vyše polovica nakazených. Neprenáša sa však zatiaľ vzduchom a nie z človeka na človeka.

Experti sa obávajú, že by zmutovaný vírus vtáčej chrípky prenosný vzduchom z človeka na človeka mohol vyvolať pandémiu horšiu, než bola vlna španielskej chrípky. Tá si v rokoch 1918 až 1919 vyžiadala 20 až 40 miliónov obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu