Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Šokujúce zistenie: Prach a sadze v ovzduší nás môžu zabiť!

Miroslav Šuta z Centra pre životní prostředí a zdraví z Českej republiky
Miroslav Šuta z Centra pre životní prostředí a zdraví z Českej republiky (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Sadze a prachové častice v slovenskom ovzduší sú oveľa nebezpečnejšie ako si lekári doteraz mysleli. Potvrdili to odborníci na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave, kde hovorili o príčinách a riešení tejto nepriaznivej situácie, ktorá u ľudí spôsobuje rôzne zdravotné problémy i predčasné úmrtia.

"Ovzdušie je v súčasnosti najvážnejší ekologický problém. V dôsledku jeho zhoršovania sa každému Európanovi skracuje život priemerne o 8,6 mesiaca, na Slovensku o desať. Vplýva to aj na tehotenstvo žien a spomaľuje rast plodu najmä v prvom mesiaci. Aj najnižšia bezpečná koncentrácia prachu podľa svetovej zdravotníckej organizácie zvyšuje celkovú úmrtnosť o 6 %, u kardiovaskulárnych ochorení dvojnásobne. Česko a Slovensko neplní európske limity a hrozí im pokuta," uviedol MUDr. Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví z ČR.

Štúdiami od roku 2005 sa zistilo, že nielen viditeľný prach a dym znečisťujú ovzdušie. Veľmi škodlivé sú aj ultrajemné častice vo veľkosti molekúl, ktoré prechádzajú hlboko do pľúc. V dôsledku zhoršeného životného prostredia v Európe zomiera ročne až 455.000 ľudí, na Slovensku 3664 až 6400.

"Som šokovaný, aké som v Bratislave včera (11. 2.) nameral hodnoty znečistenia na autobusovej stanici a na Račianskom mýte. Ovzdušie bolo extrémne znečistené. V Kodani aj v zime je 30 % dopravy na bicykloch a u vás je množstvo áut, asi ste veľmi bohatí. Sadze z dieselových automobilov sú karcinogénne, teda rakovinotvorné," konštatoval Dr. Kaare Press-Kristensen z Dánska. Podľa neho riešením by bolo vybudovať viac cyklotrás a aj na dieselové automobily povinne používať filtre.

Tejto problematike je venovaná aj dnes začínajúca dvojdňová konferencia v rámci medzinárodného projektu Čisté ovzdušie v európskych mestách – Clean Air for European Cities. Jej hlavným organizátorom je občianske združenie CEPTA – Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy, partnermi projektu sú Ministerstvo životného prostredia SR a Únia miest Slovenska. Konferencia je zameraná na znižovanie znečisťovanie ovzdušia prachovými časticami (PM) a sadzami (black carbon – BC) v európskych mestách. V úvode bude prezentovaná Národná stratégia pre redukciu PM10 schválená na pondelkovom (11. 2.) rokovaní vlády SR.

Program druhého dňa je zameraný na efektívnu implementáciu opatrení a poznatky miest, ktoré dosiahli pozitívne výsledky v zlepšení kvality ovzdušia. Príkladom je model prístupu samosprávy mesta Kodaň. Prezentované budú aj opatrenia Bratislavy ako pozitívny príklad pre slovenské mestá.

V rámci tohto podujatia sa za účasti expertov Európskej únie uskutoční vo štvrtok (14. 2.) v priestoroch Slovenského hydrometeorologického ústavu workshop zameraný na monitoring PM častíc v ovzduší, modelovanie a inventarizáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu