Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fenomenálne: Dievčatko (6) vyliečili z rakoviny vírusom HIV!

Emma Whiteheadová Zobraziť galériu (2)
Emma Whiteheadová (Zdroj: facebook, cbs)

PHILIPSBURG - Experti z philadelphskej nemocnice sa rozhodli v prípade šesťročnej Emmy Whiteheadovej pre radikálnu liečbu po tom, čo neuspeli s chemoterapiami. Do tela jej aplikovali laboratórne modifikovaný vírus HIV zapríčiňujúci chorobu AIDS a dievča sa uzdravilo bez toho, aby bolo HIV pozitívne.

"Naším cieľom je získať liek, ale teraz to takto označovať nemôžeme," citoval denník New York Times Dr Carla Junea, ktorý sa touto metódou liečby zaoberá a vedie príslušný výskum na Pensylvánskej univerzite. June dúfa, že nová metóda postupne nahradí náročnú, riskantnú a nákladnú transplantáciu kostnej drene ako poslednú nádej pre pacientov s leukémiou a príbuznými ochoreniami.

Emma Whiteheadová je prvé dieťa, pri ktorom bola nová procedúra úspešná. V roku 2010 jej diagnostikovali akútnu lymfoblastickú leukémiu a jej šíreniu nezabránili ani opakované chemoterapie. Rodičia teda súhlasili s tým, aby Emma tento rok v apríli podstúpila experiment, ktorý sa predtým osvedčil u niekoľkých dospelých.

Lekári jej najprv odobrali milióny bielych krviniek T-lymfocytov a následne okrem iného do tela aplikovali laboratórne "skrotený" vírus HIV, aby preprogramoval jej imunitný systém. Dievča sa ocitlo na pokraji smrti, ale nakoniec nielenže prežilo, ale jej telo sa samo zbavilo rakovinového bujnenia krvných buniek.

Aj lekári, ktorí sa na doterajších prípadoch nepodieľali, si podľa amerického denníka od nových metód sľubujú viac. "Myslím si, že je to veľký prielom," citoval New York Times odborníka pri Hopkinsovej univerzite Ivana Borrella. John Wagner z Minnesotskej univerzity zase označil výsledky za "fenomenálne". Experti dúfajú, že podobne by sa v budúcnosti mohli liečiť rôzne druhy rakoviny vrátane rakoviny pŕs či prostaty. Informoval portál novinky.cz.

Emma bola na pokraji smti, ale vyliečila sa.
Zobraziť galériu (2)
Emma bola na pokraji smti, ale vyliečila sa.  (Zdroj: facebook, cbs)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu