Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Fotky z námestí európskych metropol: Takto vyzerá ich vianočná výzdoba!

V uliciach španielskeho Madridu svieti 3,5 milióna žiaroviek slávnostnej svetelnej výzdoby Zobraziť galériu (8)
V uliciach španielskeho Madridu svieti 3,5 milióna žiaroviek slávnostnej svetelnej výzdoby (Zdroj: SITA)

VARŠAVA/PARÍŽ/LONDÝN/MADRID - V hlavných mestách už žiari vianočná výzdoba, mnohé z nich pritom začali pri iluminácii používať energeticky úspornejšie LED žiarovky, napísala dnes tlačová agentúra RIA Novosti.

Taká je aj nová výzdoba na parížskych Elyzejských poliach, kde horné konáre stromoradia zdobia iskriace reťaze, ktoré vytvárajú efekt opony. Okrem toho, na každom strome sú dva svetelné projektory, ktoré osvecujú korunu ešte aj zospodu. Cti rozsvietiť svetlá vianočnej výzdoby Champs Elysées sa toho roku dostalo nemeckej herečke Diane Kruger.

Vianočná výzdoba vo svetových
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Na londýnskej Oxford Street úlohu otvoriť vianočnú sezónu toho roku dostal spevák Robbie Williams, ktorý túto ulicu označil za "fantastické miesto na predvianočné nákupy". Kensingtonský palác v Londýne sa v čase adventu zmenil na obrovský kalendár, lebo každý deň sa tam otvorí jedna veľká zrkadlová guľa s prekvapením v podobe predstavenia pre deti alebo čítania z denníkov a listov legendárnej kráľovnej Viktórie, ktorá v paláci prežila detstvo. Ako informuje internetová stránka paláca, pre návštevníkov je v záhradách pripravený osem metrov vysoký vianočný strom a každý deň sa možno zapojiť do súťaže v speve vianočných piesní a kolied. Nechýba ani varené víno a tradičné koláčiky

Vianočná výzdoba vo svetových
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Tisíce obyvateľov Varšavy prišli vo štvrtok na Zámocké námestie, aby boli svedkami rozsvietenia svetelných girlánd na 27 metrov vysokom vianočnom strome. Súčasne sa rozsvietilo aj 738 svetelných konštrukcií pozdĺž sedemkilometrovej cesty zo Starého mesta k letnej rezidencii poľských kráľov - k zámku vo Wilanówe.

V uliciach španielskeho Madridu svieti 3,5 milióna žiaroviek slávnostnej svetelnej výzdoby. Radnica dala na 25 miestach vztýčiť umelé ihličnaté stromy. Vianočne sú vyzdobené aj mnohé historické budovy a stromové aleje. Vzhľadom na ekonomickú krízu, v ktorej sa Španielsko ocitlo, rozpočet na prípravu a výzdobu mesta na Vianoce bol znížený o 30 percent.

Vianočná výzdoba vo svetových
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu