Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Hrôzostrašné následky solária: Tvár krásky je plná vrások a fľakov!

Vplyv solária na ľudskú pokožku je naozaj obrovský
Vplyv solária na ľudskú pokožku je naozaj obrovský (Zdroj: bbc.co.uk)

LONDÝN - Britská organizácia pre výskum rakoviny Cancer Research spustila nový projekt, ktorého súčasťou bude vyšetrenie kožným skenerom umiestneným v nákupných centrách. Prístroj poukazuje na negatívny vplyv solárií, ktorých používanie niekoľkonásobne zvyšuje výskyt rakoviny u mladých ľudí.

Škodlivé účinky umelého opaľovania sú už dávno známe. Podľa štatistík stojí za až trojnásobným zvýšením výskytu malígneho melanómu (zhubný nádor kože, pozn. red.) u ľudí vo veku 15 až 34 rokov počas posledných troch desaťročí.

Spomínaná organizácia chce teraz v spolupráci so škótskym parlamentom upozorniť na riziko spojené s používaním solárií prostredníctvom prístroja, ktorý bude putovať po škótskych obchodných domoch. Ako jedna z prvých ho vyskúšala tridsaťročná Kelly Hughesová.

"Výsledok ma šokoval. Moja koža pod skenerom vyzerala hrôzostrašne. Vedela som o tom, že mi hrozí zvýšené riziko ochorenia na rakovinu, ale radšej som na to nemyslela. Teraz je všetko inak, od toho testu som do solária nevkročila," hovorí mladá manažérka z mesta Beaconsfield, ktorá zariadenie navštevovala pravidelne od svojich šestnástich rokov.

Pod skenerom nie je Kelly zďaleka tak pekná, ako za normálnych okolností
Zobraziť galériu (1)
Pod skenerom nie je Kelly zďaleka tak pekná, ako za normálnych okolností  (Zdroj: bbc.co.uk)

"Blíži sa zima a my chceme, aby ľudia pochopili, že solárium nie je cesta k tomu, ako vyzerať dobre i počas chladných dní. Umelé slnko nielenže robí vašu kožu fľakatou, hrubšou a vráskavejšou, ale, čo je oveľa horšie, môže viesť k rakovine. Budeme radi, ak sa nechá otestovať čo najviac ľudí využívajúch soláriá, aby videli, aké následky to zanecháva na ich koži," uviedla hovorkyňa organizácie Vicky Crichtonová.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu