Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nacisti v roku 1938 objavili zvláštnu prastarú sochu!

Socha predstavuje budhistického kráľa Vaišravanu
Socha predstavuje budhistického kráľa Vaišravanu (Zdroj: spiegel.de)

BERLÍN - Socha Budhu, ktorú do Nemecka z Tibetu priviezla nacistická expedícia Ernsta Schäfera tesne pred druhou svetovou vojnou, je vytesaná z meteoritu. Informovala o tom agentúra AP. Meteorit dopadol na Zem pred niekoľkými tisíckami rokov.

Elmar Buchner z univerzity v nemeckom Stuttgarte uviedol, že soška by mohla byť stará tisíc rokov, hoci spomínaný meteorit bol oficiálne objavený v roku 1913.

Schäferova expedícia sa do Tibetu pod patronátom nacistického Nemecka vydala v roku 1938, jej cieľom bolo pátrať po koreňoch árijskej rasy, ktorú vtedajšia ideológia považovala za genetický a kultúrny vrchol ľudstva.

Existencia 10,6 kilogramu vážiacej sochy, známej ako "železný muž", bola odhalená v roku 2007, keď jej majiteľ zomrel. Dielo sa vtedy dostalo do aukcie. Nemeckí a rakúski vedci však získali povolenie od nového vlastníka vykonať chemickú analýzu. Tá ukázala, že sochu vytvorili z meteoritu Chinga, ktorý do oblasti terajšej rusko-mongolskej hranice dopadol pred 15 000 rokmi.

Nacistov na Budhovi nepochybne zaujala ľavotočivá svastika. Svastiku používal rad kultúr a nacisti ju ako svoj ​​symbol využívali v pravotočivom variante.

Socha predstavuje budhistického kráľa Vaišravanu. Ten je jedným zo štyroch strážcov svetových strán - severu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu