Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Vyšetrujú rodáka (87) z Československa: Podiel na vyhladení státisícov v Osvienčime!

(Zdroj: múzeum auschwitz birkenau)

PHILADELPHIA - Nemecko sa zaujíma o prípad bývalého nacistického dozorcu z Osvienčimu Johanna Breyera (87), ktorý sa údajne narodil v Československu. Ten síce popiera, že by v koncentračnom tábore prenasledoval väzňov, napriek tomu mu hrozí obvinenie zo spoluúčasti na zabití 344 tisíc Židov.

Nemeckí vyšetrovatelia sa podľa spravodajskej televízie CNN začali kvôli vojnovým zločinom zaujímať o Johanna Breyera, ktorý bol počas druhej svetovej vojny dozorcom v koncentračnom tábore v Osvienčime.

Hoci on sám tvrdí, že v nacistickom "tábore smrti" nikomu neublížil, Nemci teraz skúmajú nové dôkazy, ktoré by mohli svedčiť proti nemu. Podľa agentúry AP navrhuje prokurátor vyšetrujúci nacistické vojnové zločiny obviniť Breyera ako spoluvinníka vraždy a poslať ho pred nemecký súd s obvinením z podielu na zabití prinajmenšom 344 tisíc Židov.

Breyer žije v Spojených štátoch už 60 rokov a má americké občianstvo. Na súde v roku 1994 síce zaznelo, že "bol trénovaným, plateným, uniformovaným a ozbrojeným nacistom, ktorý strážil hranice tábora a mal rozkaz strieľať na tých, ktorí by sa pokúsili o útek", Breyer ale nakoniec svoj boj o to, aby mohol zostať v Spojených štátoch, vyhral.

Americký súd v roku 2003 totiž rozhodol, že za pridanie sa k nacistom nenesie plnú zodpovednosť, pretože v tom čase mal len 17 rokov. Breyer sa podľa AP narodil na území vtedajšieho Československa do nemeckej rodiny. Na začiatku päťdesiatych rokov emigroval do americkej Philadelphie. Informoval portál ihned.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu