Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pikantná kniha o Klausovi: Radovánky s milencom na Maldivách!

Michal Viewegh
Michal Viewegh (Zdroj: SITA)

PRAHA/BRATISLAVA - Český spisovateľ a publicista Michal Viewegh (50) si vo svojej novej knihe Mráz prichádza z Hradu, ktorá sa na pultoch objaví začiatkom októbra, otvorene strieľa z politickej špičky. Najviac "naložené" pritom dostane samotný prezident Václav Klaus.

Ukážka z knihy, ktorú priniesol český portál idnes.cz, potvrdzuje, že Viewegh dáva Klausovi skutočne zabrať a neváha sa púšťať ani do homosexuálnych fantázií: "Prezidentovi sa k ránu zdalo o Lennym. Išlo o sen v istom ohľade trochu smutný - ale zároveň aj vzrušujúci. Livia bola na Maldivách (pikantné bolo, že si s detinskou škodoradosťou vybrala rovnaký atol, kde vtedy bol s Lennym), takže Václav Klaus si mohol pritiahnuť balíček papierových vreckoviek ZEWA a nerušene si ten erotický výjav prehrať ešte raz."

To však nie je ani zďaleka všetko. Na pranier si berie aj Klausovu ješitnosť a obklopovanie sa spolupracovníkmi, ktorí sa hlave štátu v jeho podaní dosť dychtivo tlačia do priazne. V tomto prípade spomína kancelára Petra Hájka. "Ozvalo sa klopanie."Ďalej." Vstúpil Hájek. "Havel má Knižnicu, vy budete mať Inštitút. PPF vám navyše stavia vilu. Potiaľ v poriadku," povedal bez zdĺhavých úvodov. Tak to mal prezident rád. "Havel však bude mať aj letisko. Čo sa bude volať po vás?" "Nepremýšľal som o tom," klamala hlava štátu. V skutočnosti na to Václav Klaus myslel veľmi často, lenže až doteraz ho nič nenapadlo. Hlavná stanica neprichádzala do úvahy: bezdomovci, špina a tak ďalej. Všetky aspekty konca svojho prezidentského obdobia ešte nemá premyslené, musel v duchu pripustiť."Ja áno, pán prezident. Čo je stredobodom každého mesta?" "Námestie." "Správne. To bola prvá možnosť, ktorá ma napadla. Mohli by ste samozrejme mať Václavák." Prezident to zvažoval."

Ako hovorí sám Viewegh, knihe nechýba nadsázka, vďaka ktorej si môže dovoliť byť otvorený a kritický. Svedčí o tom ďalšia stať pojednávajúca o židovskom sprisahaní. "Tak čo ste včera preberali na Žofíne?" opýtal sa vľúdne. "Vstup USA do vojny, pán prezident," informoval ho kancelár. "Pearl Harbor je samozrejme mediálna fikcia." Prezident spokojne prikývol. Mal rád, keď to v intelektuálnych debatách iskrilo. Diskusie s kancelárom boli vždy inšpiratívne. Masaryk mal Karla Čapka, on má Petra Hájka. "Na podobné historické mýty sú obe vojny prirodzene bohaté," pokračoval spomínaný. "Jeden z najväčších mýtov sa týka Terezína." "Terezína?" "Iste. Všetci sa povinne dojímajú nad detskými kresbičkami a nástupmi do transportov - lenže Terezín bol v skutočnosti tajným mocenským centrom európskych Židov.""To je zaujímavé," povedal po chvíli Václav Klaus. "Podnetné." Mdlá politická korektnosť, to nebolo nič pre neho. Naozaj rád by sa o Židoch porozprával, ale pri pohľade na hodinky zistil, že musí vstať a začať plniť štátnické úlohy nového dňa.  Najprv si však zahrá tenis so svojím novým milencom..."

Mnohí si možno pomyslia, že spisovateľ mieri vysoko, keď si dovolí robiť žarty z prezidenta Českej republiky, ale Viewegh argumentuje tým, že ho k napísaniu románu prinútilo "absolútne znechutenie nad tým, čo sa deje". Kniha vysmievajúca sa politikom je pre neho, a má byť aj pre čitateľa, ventilom z celkovej frustrácie. Uviedol pre idnes.cz.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu