Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zoznamovanie po poľsky: Žiaci olizovali kňaza v radostnej atmosfére!

Zvláštny zoznamovací rituál Zobraziť galériu (4)
Zvláštny zoznamovací rituál (Zdroj: wiadomosci.gazeta.pl)

VRATISLAV - Žiaci prvého ročníka jednej zo škôl na juhozápade Poľska na zoznamovacom pobyte kňazovi, ktorý je zároveň riaditeľom školy, oblizovali bielu penu z nahých kolien. Tento rituál pre školských nováčikov vzbudil značnú pozornosť poľských médií. Úrady na ňom ale nič mimoriadne nevidia.

Fotografie, na ktorých deti lezú po štyroch a olizujú riaditeľovi Maciejovi Kozyrovi z nôh penu, ktorou bola zrejme šľahačka, sa pôvodne objavili na internetových stránkach saleziánskej školy. Kňaz sa odmietol k záležitosti vyjadriť. Pred niekoľkými dňami ale miestnej televízii TVL Odra povedal, že išlo o rituál, ktorý nováčikovia podstupujú už niekoľko rokov a ešte nikto sa nesťažoval.

Zástupkyňa príslušného školského úradu Janina Jakubowsková tvrdí, že by nebolo dobré záležitosť hodnotiť unáhlene. "Zatiaľ nepoznáme presné okolnosti, bol to rituál, možno išlo o nápad samotnej mládeže," povedala s tým, že ak žiaci olizovanie knazových kolien považujú len za hru, nevidí na tom nič zlé.

Podľa prokurátorky Liliany Lukasiewiczovej všetko nasvedčuje tomu, že nešlo o trestný čin. "Takéto správanie ale prekračuje hranicu dobrého vkusu," poznamenala prokurátorka. Psychoterapeutka Agnieszka Widerová-Wysoczańská, ktorá pomáha obetiam sexuálneho násilia, zas vyhlásila, že niečo také je neprípustné. "Isté správanie je čisto sexuálneho rázu. Keby išlo o dvoch dospelých v takej situácii, nikto by nemal pochybnosti, o čo ide."

Na obranu riaditeľa školy sa v utorok postavili jeho podriadení, žiaci, ich rodičia aj absolventi školy. V protestnom liste napísali, že súčasťou rituálu, ktorý noví žiaci absolvovali, bolo "dotknúť sa ústami peny na holenie, ktorú mal riaditeľ nastriekanú v silnej vrstve na kolenách, a nie lízať z jeho kolien šľahačku". Vysvetlili, že to nebola iniciatíva riaditeľa Kozyry, ktorý od "bažantov" len prijal hold a potom ich pasoval na žiakov školy. Všetko sa vraj odohrávalo v "radostnej atmosfére" a "nikomu neprišlo na myseľ, aby žiakov ponižoval".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu