Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nádherný pohľad na Slnko: Takto ste ho ešte nikdy nevideli!

Nový pohľad na Slnko hrá farbami
Nový pohľad na Slnko hrá farbami (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Národná agentúra pre letectvo a vesmír (NASA) tento týždeň zverejnila video, na ktorom sa Slnko predvádza v úplne novom svetle. Záznam zložený z obrázkov, pochádzajúcich zo solárneho observatória SDO, sa vyznačuje farbami ako sýto žltá, modrá a miestami tyrkysová, ktoré zvýrazňujú aktivitu tejto obrej hviezdy.

"Video vzniklo z obrázkov a prešlo následnými úpravami, aby sa zvýraznili viditeľné štruktúry. Nemá to žiadnu vedeckú hodnotu, zato ide ale o krásny a nový spôsob, ako sa pozerať na Slnko," uviedol Scott Wiesinger z vesmírneho centra Goddard agentúry NASA.

Pôvodné zábery predstavujú 24 hodín slnečnej aktivity dňa 25. septembra 2011. Je na nich vidieť plazma vo vonkajšej časti slnečnej atmosféry, ktorej sa hovorí koróna. Teploty tam dosahujú až šesť miliónov Kelvinov.

Pohybujúce sa slučky znázorňujú slnečné erupcie. Dochádza k nim po zahriatí plazmy a následnom uvoľnení enormného množstva magnetickej energie, a to najčastejšie v oblasti slnečných škvŕn. Uviedol portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu