Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kruté ochorenie: Parazit dokáže vyvŕtať do mozgu diery!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: NIAID)

WASHINGTON - Parazitický červ, ktorý môže dosiahnuť dĺžku až 10 metrov a usídľuje sa v hrubom čreve, vraj nie je ani zďaleka taký nebezpečný ako jeho larvy. Tie sa sa môžu podľa časopisu Discover Magazine dostať až do ľudského mozgu a narobiť v ňom diery.

Neurocysticerkóza je parazitálne ochorenie nervového systému spôsobené larvami pásomnice, ktoré má na svedomí epilepsiu, hypertenziu či psychiatrické poruchy. Časopis napísal, že Dr. Theodor Nash z amerického Marylandu sa stretol s hrozivými vedľajšími účinkami spôsobenými poškodením mozgu pásomnicou. Niektorí pacienti upadli do kómy, zatiaľ čo iní strácali motorické funkcie, mali silné záchvaty kŕčov alebo dokonca oslepli.

Podľa neho je ťažké presne určiť, koľko ľudí týmto ochorením trpí, pretože pásomnici sa darí najmä v oblastiach sveta so zlou sanitáciu a nedostatočnou zdravotnou starostlivosťou. Kým Nash odhaduje, že v USA ide približne o dvetisíc pacientov, v Latinskej Amerike ich môže byť až 29 miliónov.

Hoci je choroba liečiteľná, jediný liek môže spôsobiť vážny opuch mozgu a kŕče. Aj keď výskumníci stále pracujú na vývoji bezpečnejšieho medikamentu, najlepšou prevenciou je dostatočné tepelné spracovanie mäsa a dôkladné umývanie rúk. Na neurocysticerkózu totiž zomiera až 50 tisíc ľudí ročne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu