Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Tragická diagnóza: Má 20 rokov, jeho telo vyzerá na 160!

Dean aj napriek ťažkému osudu myslí pozitívne Zobraziť galériu (3)
Dean aj napriek ťažkému osudu myslí pozitívne

BIRMINGHAM - Dean Andrews nemá ľahký život. Krutá diagnóza, ktorou trpí od narodenia, mu dáva prinajlepšom pár rokov života. Hoci bol ešte donedávna tínedžer, jeho telo vyzerá, akokeby mal už 160 rokov.

Chlapec je jedným zo štyroch ľudí vo Veľkej Británii, ktorí sa narodili s ochorením zvaným progeria. Zároveň je najstarším Európanom, ktorý ním trpí. Syndróm spôsobuje, že starne približne osemkrát rýchlejšie ako ostatní. Takto postihnutí ľudia zvyknú mávať artritídu, problémy so zrakom, srdcom a väčšina z nich je plešatá.

Doktori prepokladajú, že dvadsaťročný Dean už dlho žiť nebude. Minulý rok totiž zistili, že má nenávratne poškodené srdce. "Zmenilo mi to život. Už nemôžem robiť veci, ktoré mi ešte donedávna nerobili problém. Ale mám šťastie, že mám takú úžasnú rodinu a priateľov. Oni ma držia nad vodou," hovorí.

Napriek ťažkému zdravotnému postihnutiu sa chlapec naučil šoférovať a chvíľu dokonca navštevoval školu, aby sa vyučil za automechanika. Okrem toho sa stihol aj zasnúbiť. "Vždy som sa snažil žiť život tak, ako normálni ľudia. A ak som aj zlyhal, vôbec mi to nevadilo. Aspoň som sa pokúsil."

Dean ostáva pozitívne naladený, aj keď jeho vyhliadky do budúcnosti nie sú priaznivé. Dúfa, že sa dožije ďalšieho stretnutia ľudí s rovnakou diagnózou, ktoré sa koná v septembri v Taliansku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu