Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vesmírne rande: Na oblohe zajtra vyvrcholí láska Venuše a Jupitera

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: mizflounce.blogspot.com)

BRATISLAVA - Pozorovatelia nočnej oblohy sa môžu v tomto období kochať "nebeskou láskou" Venuše a Jupitera. Obe planéty sú vedľa seba jasne viditeľné voľným okom a popri Mesiaci na oblohe dominujú.

Vesmírne "rande" planét nazvaných podľa antických bohov vyvrcholí 13.-14. marca, keď budú v konjunkcii. Napriek tomu, že v skutočnosti sú od seba nesmierne vzdialené, bude ich na oblohe deliť len pár stupňov - zhruba dva prsty merané vystretou rukou. Následne sa dvojica rozlúči a bude sa od seba vzďaľovať.

Žiarivejšiu Venušu a susedný Jupiter možno vidieť na západo-juhozápade už krátko po západe Slnka, neďaleko seba sa budú nachádzať po celý zvyšok marca.

Záujemcom o vesmír ponúka toto obdobie viaceré lákadlá. Pred týždňom bola napríklad planéta Mars najbližšie k Zemi za viac ako dva roky. Vo februári sa Mesiac pripojil k nebeskému tancu Venuše a Jupitera, čo sa zopakuje koncom marca.

Najočakávanejšou planetárnou udalosťou tohto roka bude prechod Venuše cez Slnko, ku ktorému dôjde začiatkom júna, uviedla spravodajská webstránka BBC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu