Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Myslel si, že mu to prejde: Talian 25 rokov predstieral slepotu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA,)

RÍM - Pokročilú slepotu dokázal celé štvrťstoročie predstierať 65-ročný obyvateľ Ríma. Teraz musí úradom vrátiť 400.000 eur. Ide aj s úrokmi o peniaze, ktoré údajnému slepcovi taliansky štát za tú dobu poskytol na invalidný dôchodok a na slepecký sprievod.

Úrady na podvod podľa agentúry ANSA prišli vďaka bezpečnostným kamerám. Z ich záberov bolo zrejmé, že sa nevidiaci suverénne pohybuje v chaotickej rímskej doprave alebo že chodí bez sprievodu na prechádzky do rímskych parkov. Potvrdenie o slepote pritom mužovi vydali talianski lekári.

Podobný prípad sa stal vlani v októbri tiež v Taliansku. Pred súd v meste Lugo na severozápade krajiny sa postavila 62-ročná žena, ktorá roky poberala invalidný dôchodok kvôli údajnej "úplnej slepote", ale v skutočnosti žila normálnym životom, pracovala vo svojom kaderníckom salóne a suverénne jazdila na bicykli.

Polícia pri kontrole zoznamu slepých ľudí a ich profesionálnych aktivít dospela až k majiteľke kaderníckeho salónu. Sledovala ju niekoľko dní, natáčala, ako strihá vlasy svojich klientiek, ako sa normálne pohybuje po ulici a rešpektuje pritom semafory, vyberá si v obchodoch šaty, obstaráva nákupy a dokonca jazdí na bicykli.

Žena pobrala celkom na invalidnom dôchodku a prídavkoch na nevyhnutný doprovod 43.000 eur. Sudca jej okamžite dávky zastavil a rozhodol sa tiež obrátiť na komisiu, ktorá jej vydala osvedčenie o slepote.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu