Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Simulácia zásahu atómovej bomby: Takto by výbuch spustošil Bratislavu a Košice!

Bratislavu Zobraziť galériu (2)
Bratislavu "zasiahla" bomba TSAR (Zdroj: nuclearsecrecy.com)

BRATISLAVA/LONDÝN - Zaujímavá aplikácia, ktorú navrhol akademik z Harvardu Alex Wellerstein (30), umožňuje ľuďom, aby videli, čo sa odohrá, keď sa ich mesto stane terčom jadrového útoku. Zvedaví užívatelia môžu simulovať účinky výbuchu bômb rôznych veľkostí a vybrať si akékoľvek miesto na svete. Ako by to teda vyzeralo, keby bomba zasiahla napríklad Bratislavu či Košice?

Podľa výpočtov, ktoré uvádza aplikácia na stránke www.nuclearsecrecy.com/nukemap, by po dopadnutí 100 megatonovej najničivejšej nukleárnej bomby TSAR na obe mestá, okamžite prišiel o život každý v okruhu 3,03 kilometra.

Všetci do 7,46 kilometra by s veľkou pravdepodobnosťou zomreli na ožiarenie v priebehu niekoľkých hodín až týždňov, a väčšina budov v 33 km by skolabovala, čo by malo zo následok ďalšie straty na životoch.

Tepelné žiarenie vyvrhnuté do 77 km by ľuďom napríklad v Trnave, Šali, Senici či Nitre a Piešťanoch spôsobilo popáleniny tretieho stupňa. Na východe by išlo o okruh až po Kežmarok, Bardejov, Svidník alebo Medzilaborce.

Košice po výbuchu bomby TSAR

Simulácia zásahu atómovej bomby:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nukemap)

Američan Alex Wellerstein, ktorý vyučuje na Harvardovej univerzite, využíva tieto mapy na to, aby prenesením možnej reality do života šokoval študentov. Zistil totiž, že mládež nemá naozajstnú predstavu o tom, aký veľký môže byť jadrový výbuch.

"Veľa ľudí si myslí, že jadrová zbraň vybuchne a každého koho zasiahne, vyhodí do povetria. Skutočnosť, že sa môžu zrútiť budovy a vy zostane v plameňoch, je oveľa reálnejšia a desivejšia," hovorí Američan, ktorého aplikácia zažíva obrovský boom.

Akademik však trvá na tom, že pre jej vytvorenie nemal žiadny politický motív a chcel ňou iba informovať ľudí. Nie pomáhať teroristom nasimulovať skutočný jadrový útok.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu