Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Senzácia pod morom: Vo vraku lode vraj našli poklad za tri miliardy!

Greg ukazuje na snímky údajného pokladu
Greg ukazuje na snímky údajného pokladu (Zdroj: delcotimes.com)

PORTLAND - Americký lovec pokladov Greg Brooks prehlasuje, že objavil vrak lode z druhej svetovej vojny s nákladom platiny, ktorý má podľa neho hodnotu troch miliárd dolárov (2,2 miliardy eur).

 Vrak britskej lode SS Port Nicholson, ktorú v roku 1942 potopila nemecká ponorka, Brooks našiel 80 kilometrov od atlantického pobrežia Spojených štátov. Britská vláda zatiaľ nerozhodla, či bude vznášať na náklad nárok. Nie je totiž isté, či sa platina vo vraku naozaj nachádza. "Naše informácie naznačujú, že náklad tvoria hlavne strojové vybavenie a armádne zásoby," povedal splnomocnenec britskej vlády pre tieto otázky Anthony Shusta.

Hoci Brooks zatiaľ žiadnu platinu z lode neukázal, má vraj videonahrávku, ktorá zachytáva platinové prúty obklopené 30 krabicami, ktoré sú plné odliatkov.

"Vezmem si to, nech to stojí, čo to stojí. Aj keby som mal celú tú loď vytiahnuť z vody," uviedol Brooks. Loď SS Port Nicholson viezla podľa niektorých historikov náklad platiny tajne, preto nebol nikde zaznamenaný. Malo ísť o splátku Sovietskeho zväzu Spojeným štátom za dodávky vojnového materiálu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu