Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Mŕtve more už raz vyschlo! Pred 125 tisíc rokmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEL AVIV - Mŕtve more pred približne 125.000 rokmi takmer vyschlo počas obdobia sucha, čo dokázali vrty medzinárodného tímu. Informovala o tom vo štvrtok Hebrejská univerzita v Jeruzaleme.

 Klesajúca hladina Mŕtveho mora spôsobuje odborníkom starosti aj v súčasnosti. Jedno z najslanších jazier sveta má vodnú plochu s rozlohou zhruba 700 kilometrov štvorcových, pásom pevniny je rozdelené na dve časti.

Vedci v novembri až marci 2010 uskutočnili vrty na dvoch miestach. V hĺbke asi 250 metrov pod dnom jazera objavili nánosy soli. Tie poukazujú na časový úsek, v ktorom jazero takmer zmizlo. Pritom sa našli bahnité vrstvy zeme, ktoré zas znamenajú obdobie bohatšie na vodu.

"Zistenia vzbudzujú obavy zo súčasného stavu Mŕtveho mora," uvádza sa vo vyhlásení univerzity. V súčasnosti je za vysychanie jazera zodpovedný v prvom rade človek.

Mŕtve more zásobuje predovšetkým rieka Jordán, ktorá je najdôležitejším zdrojom sladkej vody pre Izraelčanov, Palestínčanov a Jordánčanov. Z rieky sa však odčerpáva priveľa vody, vysvetlili vedci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu