Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šokujúce FOTO NASA: Jedno z najväčších jazier úplne vysychá, môžu za to sovietski inžinieri!

Aral v roku 1989 (vľavo) a teraz Zobraziť galériu (5)
Aral v roku 1989 (vľavo) a teraz (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Kedysi to bývalo štvrté najväčšie jazero sveta. Dnes je väčšina Aralského jazera úplne suchá. Je to dôsledok kombinácie kontroverzného sovietskeho projektu a nedostatku zrážok. Objav prekvapil aj vedcov z americkej Národnej agentúry pre letectvo a vesmír (NASA).

"Toto je prvýkrát v novoveku, čo úplne vyschla východná časť Aralského jazera," povedal Philip Micklin z Western Michigan University na margo snímok NASA, ktoré zachytilo najnovší stav vysychajúceho slaného jazera v strednej Ázii.

Rok 2000
Zobraziť galériu (5)
Rok 2000  (Zdroj: nasa)

Rok 2014
Zobraziť galériu (5)
Rok 2014  (Zdroj: nasa)

Rok 2009
Zobraziť galériu (5)
Rok 2009  (Zdroj: nasa)

Príčinou tohto nepriaznivého stavu je fakt, že sovietski inžinieri odklonili dve rieky - Amu Darya a Syr Dary, tečúce do jazera v rámci masívnych zavlažovacích projektov, ktoré mali dopomôcť zvýšiť produkciu bavlny v okolitých stepiach v 50. a 60. rokoch 20. storočia. V dôsledku toho sa dno jazera, znečisteného chemikáliami využívanými pri pestovaní plodín, odhalilo, voda sa stala slanšou, čo malo drastický dopad na voľne žijúce živočíchy a taktiež prakticky zničila rybolov v danej oblasti.

Šokujúce FOTO NASA: Jedno
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: nasa)

Druhým dôvodom vysychania jazera ležiaceho medzi Kazachstanom a Ubekistanom je nedostatok zrážok v pohorí Pamír. Sovietske úrady v osemdesiatych rokoch prvýkrát priznali, že ich projekt má negatívny vplyv na Aralské jazero, v súčasnosti sa s tým dá robiť už len veľmi málo. Obnovenie do pôvodnej veľkosti by si vyžadovalo zoštvornásobiť jeho tok, čo by stálo takmer trinásť miliárd eur. A to si ani jedna z dotknutých krajín nemôže dovoliť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu