Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Údolí kráľov našli hrobku speváčky, má 2700 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Archeológovia našli v egyptskom Údolí kráľov neobvyklú hrobku, starú približne 2700 rokov. Bola do nej uložená speváčka a ide o jediný ženský hrob, ktorý nemá vzťah k staroegyptským panovníckym dynastiám, informovala v noci na dnešok agentúra AP.

Speváčka uložená v hrobke sa volala Nehmes Bastet - bola zrejme poručená na odporúčania do ochrany mačaciemu božstvu Bastet, ktoré bolo ochrancom plodnosti a Mesiaca. Bádatelia predpokladajú, že po otvorení evidentne nedotknutej rakvy nájdu múmiu s maskou predstavujúcu tvár zosnulej.

Hrobka našli náhodou, uviedla riaditeľka švajčiarskeho tímu na vykopávkach v Údolí Elena Pauline Grotheová. "Nehľadali sme nové hroby. (Jej hrobka) ležala v blízkosti inej hrobky, ktorá bola objavená pred sto rokmi," vysvetlila.

Hrobka pôvodne pre speváčku určená nebola, ale bola pre ten účel použitá znovu po 400 rokoch. Vedci tak usúdili z artefaktov nájdených vnútri. Pre koho bol ale posmrtný priestor určený pôvodne, zatiaľ nezistili.

Speváčkina rakva však patrila dcére vysoko postaveného kňaza v období 22. dynastie (945-712 pred naším letopočtom), ktorú predstavovali panovníci líbyjského pôvodu.

Archeológovia dospeli k záveru, že žena spievala v chráme v Karnaku, ktorý je jedným z najväčších a najznámejších chrámových komplexov pod holým nebom z faraónskeho obdobia. V dobe vlády líbyjských kráľov v Egypte si však vysoké kňazstvo v Thébach (dnes súčasti Luxoru) uchovalo nezávislosť. Ich postavenie im umožňovalo využívať kráľovské pohrebisko na opačnom, západnom brehu Nílu na ukladanie rodinných príslušníkov, vysvetlil zástupca ministerstva pre starožitnosti Mansúr Burajk.

Ide už o 64. hrobku nájdenú v Údolí kráľov. Zrejme najslávnejšia tu ale patrí Tutanchamonovi - fakticky nedotknutá bola objavená v roku 1922.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu