Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Šíri sa panika: Ľudia sa pripravujú na údajnú apokalypsu!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Daily Mail)

MEXIKO - Údajná predpoveď Mayov o konci sveta 21. decembra 2012 si vyberá svoju daň. Napriek mnohým vedeckým faktom, ktoré sa ju snažia vyvrátiť, je ťažké zabrániť panike. Svet sa obáva hromadných samovrážd, ľudia si zo strachu stavajú bunkre alebo sa snažia utiecť do jedinej dediny vo Francúzsku, ktorá ma apokalypsu prežiť.

Záujem verejnosti o túto tematiku je taký veľký, že americká Vesmírna agentúra pre letectvo a vesmír (NASA) vytvorila na svojich stránkach špeciálnu sekciu, kde sa snaží objasniť mnohé teórie okolo údajnej skazy. NASA tvrdí, že od ľudí už prijala okolo 5-tisíc otázok, v ktorých sa mnohí pýtali, či by mali zabiť seba, svoje rodiny a dokonca aj domácich miláčikov.

"Našej planéte sa darí dobre už vyše štyri miliardy rokov, a podľa vedcov z celého sveta nám nehrozí žiadne známe nebezpečenstvo spojené s rokom 2012," ubezpečuje NASA. Samozrejme existujú tisíce cynikov, ktorí nie sú o pravdivosti tohto výroku presvedčení. Do agentúry tak stále prúdia "nahnevané" e-maily plné obáv.

"Uvažujem o samovražde. Strach ma doháňa k slzám... Nechcem žiť ďalej, zaslúžim si vysvetlenie," napísal 13-ročný Američan. V ďalšom e-maile napríklad stálo: "Som tak vystrašený. Mojím jediným priateľom je môj malý pes. Keby som ho uspal, tak nebude trpieť, keď dôjde k zničeniu Zeme?"

Vystrašení Američania urýchlene nakupujú všetko od sprievodcov prežitia za pár dolárov až po miesto v bunkri, ktorý má údajne odolať výbuchu atómovej bomby aj pádu asteroidu, za takmer 40-tisíc eur. Podľa majiteľa jedného z takýchto miest už má 50-tisíc rezervácií v USA a chystá sa vybudovať ďalšie bunkre v Európe.

"Nie sme blázni. Sú hrozné časy. Moja rodina chce prežiť. Musíte byť pripravení, " uviedol Steve Cramer, jeden z ľudí, ktorí už majú svoje vyhradené miesto. Aj Jason Hodge, otec štyroch detí, považuje tento krok za "investíciu do života" a vysvetľuje: "Chcem sa uistiť, že mám miesto, kam vezmem moju rodinu v prípade, že sa naplní najhorší scenár."

Panika však nevládne iba v Amerike, ľudia z celého sveta smerujú do francúzskej dediny Bugarach, v ktorej sa od začiatku minulého roka rozšírila 200-členná komunita o 20-tisíc návštevníkov. Vďaka magickej sile "mystických" hôr, ktorými je obec obklopená, vraj ako jediná prežije apokalypsu. Francúzska vláda sa však skôr obáva hromadnej samovraždy.

S blížiacim sa koncom roka sa dá očakávať, že prejavy strachu ešte zosilnejú a budeme sa čoraz častejšie stretávať s podobnými prípadmi hystérie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu