Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Energia budúcnosti nepochádza zo Slnka: NASA našla bizarný zdroj!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Americká Národná agentúra pre letectvo a vesmír (NASA) vyvíja roboty, ktoré by poháňala energia získaná z kolónie mikróbov. Informoval o tom server Space.com, podľa ktorého by takéto prístroje mohli zbaviť kozmický výskum závislosti na sile slnečného žiarenia či na jadrovom palive.

"Či už nám ide o satelity alebo o prieskum planét, energetický systém nezávislý na postavení Slnka, na striedaní dňa a noci a na nebezpečných materiáloch... by mohol otvoriť dvere k dlhším vedeckým misiám," povedal Gregory Scott z NASA. Jeho tím chce do desiatich rokov vytvoriť prototyp robota, ktorý by plne poháňali baktérie.

Vedci vychádzajú z toho, že kolónie mikróbov potrebujú pre svoju existenciu len malé dávky cukru. Mikroorganizmy pri jeho spracovaní vydávajú elektrické impulzy, ktoré by bolo možné využiť pre poháňanie robota. Kolónie pritom môžu pri dostatočnej zásobe potravy existovať takmer neobmedzenú dobu.

NASA by mohla roboty poháňané energiou z mikróbov využiť na prieskum odľahlých oblastí slnečnej sústavy, kde už sa dá len ťažko získať energiu zo solárnych panelov.

Vývoj robotov ale podľa vedcov potrvá ešte roky. Súčasné prototypy batérií poháňané baktériami vážia asi 16 kilogramov. Aby ich bolo možné využiť pri vesmírnom výskume, bude potrebné znížiť ich hmotnosť na jeden kilogram. Vedci tiež musia vyriešiť spôsob, ako ochrániť mikróby pred vesmírnym žiarením a extrémnymi teplotami, ktoré by mohli kolóniu zahubiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu