Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zverejnili 25 najhorších hesiel 2011: Používate niektoré? Zmeňte ho!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Nedbáte na dômyselnosť svojho hesla k internetovému bankovníctvu, e-mailu alebo k najrôznejším webovým obchodom? Veľmi riskujete, pretože hackeri sú stále múdrejší a ich finty nápaditejšie. Prísť môžete o peniaze a vaše osobné dáta môžu byť zneužité. Spoločnosť SplashData zverejnila rebríček 25 najpoužívanejších hesiel, ktorá vyhodnotila podľa miliónov odcudzených účtov. Ak nejaké používate, okamžite ho zmeňte!

Staré dobré 123456, 111111 alebo iloveyou (milujem ťa) na zozname samozrejme nechýbajú. Jednoduché označenie rozloženia písmen na klávesnici qwerty taktiež patrí medzi najčastejšie používané heslá, ktoré nerobí problém internetovým záškodníkom odhaliť.

V rebríčku je aj najväčšia a zároveň najhlúpejšia klasika password, po slovensky heslo. Ak niektoré z písmen nahradíte číslovkou (napr. hesl0), dávajte si takisto pozor. Toto slovo sa v zozname nachádza tiež.

Jednou z najväčších chýb, ktorej sa ľudia dopúšťajú, je používanie rovnakého hesla na niekoľkých účtoch. Ak tak hacker získa heslo k niektorému horšie stráženého účtu, je pre neho neuveriteľne jednoduché vypátrať stránky, ktoré ste navštívili, a použiť ho tam znovu. Ak si nemôžete, alebo nechcete zapamätať viac hesiel, voľte aspoň jeho odlišné variácie. Používajte veľké aj malé písmená a číslice.

 

Rebríček 25 najhorších hesiel:

- password, 123456, 12345678, qwerty, abc123

- monkey, 1234567, letmein, trustno1, dragon

- baseball, 111111, iloveyou, master, sunshine

- ashley, bailey, passw0rd, shadow, 123123

- 654321, superman, qazwsx, michael, football
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu