Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V Berlíne odhalili sochu Hitlerovho atentátnika

Johann Georg Elser
Johann Georg Elser

BERLÍN - V nemeckej metropole Berlín v utorok odhalili pamätník mužovi, ktorý sa v roku 1939 pokúsil o atentát na Hitlera a jeho blízkych spolupracovníkov.

Pomník Georgovi Elserovi za 200-tisíc eur financovali okrem mesta aj súkromní darcovia. Tí si takto chcú uctiť pamiatku muža, ktorý sa oficiálne ako prvý postavil voči mocnému nacistickému vodcovi. Odhalenie jeho 17 metrov vysokej sochy sa konalo pri príležitosti 72. výročia pokusu o zabitie Hitlera, píše portál britskej stanice BBC.

Johann Georg Elser v noci na 8. novembra 1939 umiestnil podomácky vyrobenú bombu v jednej z mníchovských pivníc, kde mal vystúpiť vodca nacistov. Bomba však vybuchla až po nečakane skorom Hitlerovom odchode a usmrtila osem ľudí a desiatky zranila. Elsera krátko na to zatkli na hraniciach so Švajčiarskom, poslali do koncentračného tábora Dachau a popravili iba niekoľko dní pred tým, ako Hitler 30. apríla 1945 spáchal samovraždu. Jeho čin čiastočne upadol do zabudnutia po najväčšom povstaní voči Hitlerovi o päť rokov neskôr, ktorý pod názvom Operácia Valkyrie viedol Claus von Stauffenberg.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu