Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Česká čítanka učí deti: Cigáni sú špinaví a kradnú!

Čítanka vyšla už v roku 2005
Čítanka vyšla už v roku 2005 (Zdroj: iDnes.cz)

PRAHA - České ministerstvo školstva bojuje s vlnou nevôle, ktorú vyvolala čítanka pre druhý ročník. Vládna splnomocnenkyňa pre ľudské práva Monika Šimůnková dokonca žiada jej stiahnutie kvôli tomu, že obsahuje texty proti Rómom. V nej sú totiž vraj označovaní ako "špinaví a kradnúci cigáni".

Čítanka obsahuje príbeh od Ivony Březinovej. "Mama mi povedala, že sa s tými Demeterovic chlapcami vôbec nemám baviť ... hovorila, že sú to cigáni. A cigáni sú vraj špinaví a kradnú," prečítajú si druháci v učebnici, ktorá vyšla v roku 2005.

"Čítajú to sedemročné deti už šesť rokov. Je to naozaj alarmujúce," povedala Šimůnková. Podľa nej "protirómske texty až na úrovni rasistických" obsahujú aj pomôcky z projektu Dúhová škola pre multikultúrnu výchovu na oboch stupňoch základných škôl v Moravskosliezskom kraji.

Na čítanku už pred tromi rokmi upozorňovali niektorí rómski rodičia a aktivisti. Podľa nich navádzala k rasizmu a podporovala predsudky. Zástupcovia ministerstva už vtedy uvádzali, že stereotypy sú v texte preto, aby sa ich deti naučili prekonať.

Rómske organizácie sa naopak pred rokom dištancovali od sťažnosti združenia Roma realite na používanie jedného z príbehov o kocúrovi Mikešovi v školách, kde pasáž o napadnutí kocúra končí slovami: "Milé deti, tí ľudia boli cigáni."

Podľa odborníkov Múzea rómskej kultúry materiál zobrazuje Rómov až karikovane, zjednodušuje pohľad na rómstvo, utvrdzuje stereotypy a príslušníkov menšiny skôr uráža. Prisudzuje im aj podvádzanie, prostitúciu či krádeže, opísala vládna zástupkyňa. Podľa nej mala pomôcka pritom slúžiť pre výchovu k otvorenej spoločnosti. Informoval portál lidovky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu