Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sedemmiliardtý pozemšťan? Nárok si robia viaceré krajiny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA/MANILA/DILLÍ/NEW YORK - V západoruskom Kaliningrade sa v noci na dnešok narodil sedemmiliardtý obyvateľ Zeme. Podľa ruskej tlače sa ním stal Piotr Nikolajev, ktorý sa narodil dve minúty po polnoci miestneho času.

Primát nemluvňaťa ale nie je ani zďaleka istý, nárok vzniesli aj novorodenci v mnohých ďalších krajinách sveta. Generálny tajomník OSN na tlačovej konferencii vyhlásil, že nemôže presne určiť, kto sa stal sedemmiliardtým človekom na svete.

Podľa demografov je prakticky nemožné určiť, ktoré dieťa sa narodí s magickým poradovým číslom sedem miliárd. O symbolickom prvenstve ruského Kaliningradu bolo podľa miestnej tlače rozhodnuté administratívne, a to priamo na pôde OSN. V meste totiž bude dnes prezentovaná výročná svetová správa o obyvateľstve Zeme.

Okrem Kaliningradského jubilanta Piotra Nikolajeva sa o titul sedemmiliardtého pozemšťana prihlásil tiež malý Alexander z Petropavlovska na ruskom Ďalekom východe. O čo svoje tvrdenie opiera, to ale ruské médiá neoznamujú.

Nárok na prestížne osvedčenie OSN si robia aj mimoruskí novorodenci. Oslava narodenia sedemmiliardtého obyvateľa Zeme prebehla už aj vo filipínskej Manile. Danica May Camacho sa tu narodila dve minúty pred polnocou miestneho času. Podľa filipínskej tlače už jej matka Galura dostala osvedčenie OSN a peňažný dar.

Podľa britskej organizácie Plan International sa sedemmiliardtý človek narodil v Indii. Stala sa ním malá Nargis zo štátu Uttarpradéš. Nárok na prvenstvo si ale vraj jej rodičia nerobia.

Experti oslovení britskou BBC označujú pokusy vytipovať sedemmiliardového jubilanta za holý nezmysel. Odborník OSN Gerhard Heilig tvrdí, že počet obyvateľov Zeme môže byť dnes v skutočnosti o 56 miliónov vyššia alebo nižšia, než je sedem miliárd.

OSN na svojich webových stránkach varuje, že časová presnosť pre stanovenie dátumu narodenia sedemmiliardového pozemšťana je nemenej než dvanásť mesiacov. Mnoho rozvojových krajín má štatistické nástroje tak nedokonalé, že celosvetové sčítanie je viac než chybné. Koľko na Zemi žije ľudí, tak v skutočnosti nikto poriadne nevie.

Obyvateľom zemegule s poradovým číslom päť miliárd sa v auguste 1987 stal Chorvát Matej Gašpar. Za 12 rokov, v októbri 1999, vyhlásil vtedajší generálny tajomník OSN Kofi Annan už šesťmiliardtého obyvateľa Zeme. Tým sa stal v pôrodnici sarajevskej nemocnice Adnan Nević.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu