Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Budúcnosť je skvelá: Vedci dokážu levitovať predmety!

Levitujúci predmet Zobraziť galériu (2)
Levitujúci predmet (Zdroj: YouTube)

BALTIMORE/BRATISLAVA - Počas výročnej vedeckej konferencie v Baltimore, ktorá slúžila na prezentáciu nových myšlienok v praxi, sa predstavila tel-avivská univerzita s ukážkou kvantovej levitácie. Pre nezainteresovaného diváka môže pohľad na nadnášajúci sa predmet pripomínať skôr zábery zo sci-fi filmov. Ako to vlastne funguje?

Tenký disk zo zafíru je potiahnutý malou vrstvou špeciálneho keramického materiálu zvaného ytrium bárium oxid meďnatý (YBa2Cu3O7-x ). Keramická vrstva nemá pri bežnej izbovej teplote žiadne elektrické alebo magnetické vlastnosti. Ak sa však zmrazí na menej ako -185ºC, stáva sa z nej supravodič. Strata energie je nulová.

Supravodivosť a magnetické polia sa navzájom odpudzujú. Ak je to možné, supravodič sa snaží magnetické pole zo seba vytlačiť. Tento jav sa nazýva Meissnerov efekt. V tomto prípade je supravodič veľmi tenký a tak ním pole preniká v tvare magnetických trubíc. Magnetické trubice lokálne narúšajú supravodivosť, a tak uzamknú supravodič vo vzduchu.

 

Magnetické trubice

Budúcnosť je skvelá: Vedci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: quantumlevitation.com)

 

Využitie kvantovej sily je však zatiaľ možné iba s mikropredmetmi. Levitácia ľudí zostáva hudbou budúcnosti, aj keď veľmi príjemnou.

Kvantová levitácia

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu