Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Náhoda? Po náraze kométy do Slnka obrovská erupcia!

Slnko po náraze kométy
Slnko po náraze kométy (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Obrovská solárna erupcia, ktorá sa objavila presne v čase sobotňajšieho nárazu kométy do Slnka, s kométou podľa expertov pravdepodobne nesúvisela a bola len dielom náhody. Dnes o tom informoval server Space.com.

Spomínaná kométa smerujúca k Slnku sa v sobotu pri kritickom priblížení rozpadla. Slnko potom uvoľnilo obrovské množstvo plazmy. Tento jav sa nazýva výron koronálnej hmoty. Plazma pri takomto úniku môže pri ceste vesmírom dosiahnuť rýchlosť až päť miliónov kilometrov za hodinu.

Obe dramatické udalosti, teda priblíženie kométy a následná erupcia, spolu podľa všetkého nesúvisia. "Stále neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by lepšie spájal kométy pohybujúce sa v blízkosti Slnka s výronmi koronálnej hmoty, len že ide o náhodu," uviedol Karl Battams z amerického námorného výskumného strediska NRL. S týmto názorom súhlasia aj ďalší solárni astronómovia pracujúci so satelitom SOHO využívaným k výskumu Slnka.

"Otázka - či kométy pohybujúce sa v blízkosti Slnka môžu nejakým spôsobom vyvolať výrony koronálnej hmoty - je zaujímavá," tvrdia vedci. "V súčasnej dobe ale prevažuje mienka, že jasný vzťah medzi kométami a solárnymi erupciami je čisto náhodný."

Pravdepodobnosť, že by kométy takýto proces spôsobovali, je značne malá, pretože len zriedkakedy povrchu Slnka dosiahnu. Obvykle sa totiž pri veľkom priblížení rozpadnú.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu