Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kométa porazila "obra": Nedokázalo ju spáliť ani Slnko!

Kométu nespálila ani vysoká teplota
Kométu nespálila ani vysoká teplota (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Kométa Lovejoy, ktorá sa v uplynulých dňoch dostala do tesnej blízkosti Slnka, prekonala všetky očakávania svetových astronómov. Podľa odhadov sa mala v slnečnej koróne vypariť, namiesto toho ale vysokým teplotám, ktoré dosahujú až 1,1 milióna stupňov, odolala a okolo Slnka sa úspešne prešmykla.

Veľká kométa, ktorá dostala meno podľa svojho objaviteľa z Austrálie Terryho Lovejoya, sa koncom minulého týždňa priblížila k Slnku. Preletela vo vzdialenosti asi 140-tisíc kilometrov od jeho povrchu a napriek všetkým očakávaniam sa v noci z 15. na 16. decembra objavila na druhej strane. Jej triumfálny prelet atmosférou Slnka zachytilo ​​na snímkach slnečné observatórium SDO agentúry NASA.

"Prevratná novinka! Lovejoy žije! Kométa Lovejoy prežila prelet okolo Slnka a vynorila sa na druhej strane," okomentovali na Twitteri udalosť výskumníci z observatória.

Lovejoy je kométa, ktorá bola objavená až 27. novembra. Zaradili ju do Kreutzovej skupiny komét, ktoré prelietavajú v tesnej blízkosti Slnka. Akonáhle ju jej objaviteľ spozoroval, hneď tri vesmírnej agentúry o ňu podľa denníka The Daily Mail prejavili záujem. Všetky začali sledovať jej trajektóriu a vzápätí predpovedali jej skorý koniec, ktorý mal nastať vo chvíli, kedy sa kométa dostala do slnečnej koróny.

"Bola to výnimočná udalosť. Lovejoy sa objavila neuveriteľne blízko Slnka, ešte bližšie, než je Mesiac vzdialený od Zeme. Ide o veľmi vzácny okamih," povedal denníku The Daily Mail Robert Massey z Kráľovskej astronomickej spoločnosti vo Veľkej Británii.

Kométa Lovejoy

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu