Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slováci pozor: Gigantický satelit môže zasiahnuť aj vás!

Trosky satelitu už čoskoro zasiahnu Zem
Trosky satelitu už čoskoro zasiahnu Zem

BRATISLAVA - Zaujíma vás predpoveď počasia na zajtra? Na niektorých miestach sa môžu vyskytnúť zrážky, inde zas vykukne slnko. A niekde možno budú okrem kvapiek vody padať z oblohy aj trosky "mŕtveho" satelitu.

Dopad Americkej vedeckej družice Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), ktorá je dlhá 10,7 metra a jej priemer je 4,5 metra, zamestnáva médiá po celom svete. Podľa odborníkov z Amerického národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) by mala vstúpiť do atmosféry už tento piatok. "K 18. septembru 2011 sa obežná dráha UARS nachádzala vo výške od 133 do 149 míľ (od 214 do 240 kilometrov). Opätovný vstup do atmosféry sa očakáva 23. septembra, plus-mínus jeden deň," uviedli predstavitelia úradu v pondelňajšom vyhlásení.

Spomínaný satelit sa má rozpadnúť na kusy, z ktorých však nie všetky zhoria v atmosfére. Hrozí obyvateľom na Zemi riziko, že ich trosky vyradenej družice zasiahnu? Vedci z NASA tvrdia, že nie, podľa matematikov je však táto pravdepodobnosť pomerne vysoká - až 1 ku 3200. Je teda oveľa vyššia ako to, že vyhráte jackpot v hre LOTO (1:13 983 816) či to, že horné štyri karty pri ťahaní z kôpky 32 premiešaných sedmových kariet budú všetky esá (1:35 960).

"Vieme, že sa zrúti niekde medzi 57. stupňom severnej šírky a 57. stupňom južnej šírky, čo predstavuje väčšinu územia obývaného sveta," uviedol expert na orbitálne úlomky Mark Matney. Do tejto časti pritom spadá aj Slovensko, ktoré leží zhruba medzi 47. a 49. stupňom severnej šírky.

Rozsah dopadu satelitu experti odhadujú na 500 až 800 kilometrov, presnejšie hodnoty však podľa ich vyhlásení budú môcť určiť až dvadsať minút pred zásahom.

 

Na Zem dopadne satelit

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu