Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Severný oceán vraj už nie je ľadový, namerali 3. najvyššie teploty!

Severný ľadový oceán
Severný ľadový oceán

MOSKVA - Topenie arktického ľadu v lete pokročilo natoľko, že sa plavba Severným ľadovým oceánom stáva reálnou alternatívou tradičných námorných ciest v teplých moriach. Podľa štúdie publikovanej ruskými klimatológmi sa tento rok v polárnych oblastiach roztopil ľad v objemoch o 56 percent väčších než býva obvyklé.

Obchodné využitie severských námorných trás je dávnym snom Ruska. Trasa pri severnom ruskom pobreží je o desiatky tisíc kilometrov kratšia než klasické námorné linky vedúce Suezským prieplavom. Rusko sa teší na výber daní a prístavných poplatkov, záujemcom navyše môže ponúknuť na prenájom unikátnu flotilu ľadoborcov, medzi ktorými nechýba ani výkonné plavidlá na jadrový pohon.

Od začiatku augusta je podľa ruských meteorológov severná námorná cesta voľná. Navigácii pomohli priaznivé letné teploty, ktoré sú v severských oblastiach tretími najvyššími od začiatku meraní v roku 1936. Ruský expert Alexander Frolov je presvedčený, že do roku 2050 bude Severný ľadový oceán počas letnej sezóny už úplne bez ľadu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu