Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Vesmírna loď pri návrate na Zem zhorela v atmosfére!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PARÍŽ - Vesmírna nákladná loď Johannes Kepler pri návrate zo štvormesačného pobytu na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) zhorela podľa plánu v zemskej atmosfére. Plavidlo Európskej vesmírnej agentúry (ESA) tak svoju misiu ukončilo žiarou na oblohe nad južným Pacifikom.

Zariadenie zostrojené v nemeckých Brémach podľa agentúry DPA takmer úplne zhorelo. Len mimoriadne ohňuvzdorné súčasti ako hlavné hnacie jednotky sa v stredu okolo 23:00 SELČ zrútili do vôd Tichého oceánu asi 2500 kilometrov východne od Nového Zélandu.

Kozmickú nákladnú loď bez posádky typu ATV vyniesla na obežnú dráhu v polovici februára raketa Ariane 5 z vesmírnej základne v Kourou v juhoamerickej Francúzskej Guyane. Loď sa potom automaticky pripojila k ISS.

Desať metrov dlhý koráb na ISS prepravil viac ako sedem ton potravín, oblečenia, kyslíka, paliva, technického vybavenia a vedeckých prístrojov. Na spiatočnú cestu sa plavidlo premenilo na kontajner na odpad. Podľa ESA však na jeho palube neboli žiadne nebezpečné látky.

Informácie o posledných minútach riadeného zániku zaznamenal zapisovač dát a ešte pred uhorením ich poslal expertom ESA. tak majú získať nové poznatky o správaní vesmírnych zariadení pri návrate do atmosféry.

Misia, ktorá stála zhruba 450 miliónov eur, bola pomenovaná podľa nemeckého astronóma Johannesa Keplera (1571-1630).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu