Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Gagarin bol superstar, vybrali ho spomedzi 3500 uchádzačov!

Jurij Gagarin bol prvým človekom, ktorý letel do vesmíru
Jurij Gagarin bol prvým človekom, ktorý letel do vesmíru

MOSKVA/PRAHA - Najskôr ich bolo 3500, potom dvadsiatka najlepších a nakoniec zostala "veľkolepá šestka". Výber kandidátov do budúcej sovietskej vesmírnej misie, prvej v histórii ľudstva, prebiehal utajene od roku 1959, aby nakoniec ostali dvaja najlepší - Jurij Gagarin a German Titov.

O tom, prečo vybrali práve Gagarina, sa vedú dodnes špekulácie, bol ale v každom prípade prvý a získal si tým vesmírnu slávu. Od historického letu vesmírnej lode Vostok 1 s Gagarinom na palube uplynie 12. apríla už 50 rokov.

Kritériá na výber vhodných uchádzačov boli veľmi špecifické: vek medzi 25 a 30 rokov, výška do 175 centimetrov, váha do 72 kilogramov a výborné zdravie. V prvej fáze vybrali 3461 adeptov, z ktorých sa po preskúmaní zdravotnej dokumentácie urobil užší výber. V marci 1960 ostalo vo výbere 20 mladých sovietskych pilotov, ktorí sa v Stredisku prípravy kozmonautov začali pripravovať na prvé pilotované lety do vesmíru.

"Výcvik prebiehal v absolútnej tajnosti," napísal Gagarin vo svojej knihe Cesta do vesmíru. Deň začínal rozcvičkou pod šírym nebom za akéhokoľvek počasia pod prísnou kontrolou lekárov. Nasledovala gymnastika, plávanie, zoskoky padákom, tréning v centrifúge, v neakustickej komore a v makete budúcej vesmírnej lode Vostok. Budúci kozmonauti museli tiež zvládnuť konštrukciu vesmírnej lode, základy astronómie, geofyziky, lekárstva a zvyknúť si na stav beztiaže. Súčasťou testu bol samozrejme aj marxizmus-leninizmus.

Nakoniec zostala šestka "vyvolených", ktorí sa už mohli pýšiť oficiálnym titulom kozmonaut. Skúšobná komisia nakoniec odporučila kandidátov ku kozmickým letom v poradí: Jurij Gagarin, German Titov, Grigorij Neľubov, Andrijan Nikolajev, Valerij Bykovskij a Pavel Popovič. Necelé tri týždne pred historickým letom jeden z širšieho zoznamu kandidátov misie, Valentin Bondarenko, zomrel v tlakovej komore, ktorú zachvátil požiar.

Neskôr sa rozhodovalo už iba medzi medzi Gagarinom a Titovom. Podľa niektorých vybrali Gagarina kvôli jeho sociálnemu pôvodu, všestrannosti a objavili sa aj správy, že úradom sa nepáčilo Titovovo meno German.

Gagarin odštartoval 12. apríla 1961 v 9:07 moskovského času z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. "Nastal hluk ako v lietadle. Potom sa raketa hladko a zľahka zdvihla," opísal svoj dojem zo štartu Gagarin.

"Keď som v kozmickej lodi obletel Zem, videl som, aká je naša planéta krásna. Ľudia, chráňme a množme túto krásu, ale neničme ju!" odkázal Gagarin svetu po svojom historickom lete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu